Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst handlar det fortfarande om jobben Batra?

Annons

Det är bra att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tar integrationsproblem på allvar och har funderat på hur integreringen av nyanlända ska underlättas. I dag presenterade hon ett förslag på så kallad "integrationsplikt". Ett samlingsnamn för nödvändigheten att nyanlända integreras och som sedan åtminstone början av 2000-talet har marknadsförts under termen "medborgarkontrakt".

I dag presenterade hon ett förslag på så kallad "integrationsplikt".

Plikten ska bestå av fyra delar: Samhällsorientering där det ska ingå 100 timmars samhällsintroduktion, alla nyanlända ska uppnå grundskolekompetens, krav på att delta i språkundervisning och krav på att nyanlända ska söka jobb och att göra sig anställningsbara. I sig goda åtgärder som ingen torde ha invändningar emot. Men det handlar fortfarande om jobben som den överlägset bästa medicinen.

För granskas Moderaternas förslag i detalj så finns där frågetecken som exempelvis hur denna "plikt" ska utformas och det viktigaste är den sista punkten om att snabbt hamna i arbete. Jobben är den enda vettiga formen av integration och får en nyanländ ett jobb kommer språket på köpet.

Jobben är den enda vettiga formen av integration och får en nyanländ ett jobb kommer språket på köpet.

Att inse vikten av arbete har tidigare varit Moderaternas paradgren och borde vara så även i fortsättningen. När det gäller nyanlända blir det också billigare för samhället om de snabbt kan bidra till statskassan genom skattepengar och inte leva på bidrag. En annan fråga som infinner sig är vad denna "plikt" ska kosta? 100 timmars obligatorisk samhällsinformation väger lätt mot en arbetsplats och arbetskamrater som kan berätta om Sverige och "svenska värderingar". Likaså blir språket för en vuxen lättare att ta till sig genom dagligt umgänge med dem som talar det och har du ett arbete blir du mer anställningsbar än om du är arbetslös.

En annan fråga som infinner sig är vad denna "plikt" ska kosta? 100 timmars obligatorisk samhällsinformation väger lätt mot en arbetsplats och arbetskamrater som kan berätta om Sverige och "svenska värderingar".

En slogan som fanns med under Kinberg Batras tal var "Vi Moderater säger inte go home, vi säger gå till jobbet" och det vore bra om detta omsattes i praktiken. Nyanlända integreras bäst om det finns ett arbete att gå till och inte genom 100 timmars obligatorisk undervisning i en skolbänk.

Mer läsning

Annons