Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst har den enskilde ett ansvar

Annons
Samarbete på gång. Rumänska och svenska myndigheter har inlett ett samarbete om tiggarna. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

En majoritet av svenska folket vill förbjuda tiggeri, enligt en opinionsmätning gjord på uppdrag av SVT. I förra veckan besökte den rumänske premiärministerns rådgivare i romska frågor, Damian Draghici, Sverige. Det är ofta just romer från Rumänien som kommer hit och tigger. I Aktuellt sade Damian Draghici i stort sett att romerna får skylla sig själva – ”De utmålar sig gärna som offer”. På ett seminarium dagen efter fick han därmed en rad kritiska frågor – och tvingades nyansera sig.

Han är själv av romsk härkomst och säger att han själv är ett exempel på hur framgångsrik en rom från Rumänien kan vara.

– Om jag går på en gata och någon går fortare än mig, så innebär inte det att jag är diskriminerad.

Visst, även i den svåraste situation har den enskilde ett ansvar. Ett exempel: När ungdomar gjorde uppror i Soweto i Sydafrika i mitten av 70-talet, var det inte bara en protest mot apartheidregimens krav att de skulle lära sig afrikaans, som är en variant av holländska. Det var också en reaktion mot att många i föräldragenerationen ägnade sig åt att supa och slåss, i stället för att kämpa mot förtryckarsystemet. Men det hindrar inte att huvudproblemet var att Sydafrika styrdes av en vidrig regim vars hela idé var att de vita skulle utgöra landets härskarklass. Det hade blivit bisarrt att säga att ungdomarna eller deras föräldrar hade sig själva att skylla.

I Rumänien betraktas romerna med förakt. Sannolikt finns det ett par miljoner romer i Rumänien. Men i officiella mätningar är de bara 600 000. Många vill helt enkelt inte uppge att de är romer, för det får konsekvenser.

– Mina föräldrar förnekade att de var romer, säger Damian Draghici.

Enligt European Roma Rights Center har 81 procent av rumänerna tillgång till en sjukvårdsförsäkring, men bara 52 procent av romerna.

Skolor som domineras av romer har lägre standard än andra skolor. Det är dåliga lokaler och brist på kvalificerade lärare.

Rumänska myndigheter tar sig friheten att vräka romer från deras bostäder, även om de har bott där i generationer. Ett av de få konkreta löftena från Damian Draghici var att den rumänska regeringen arbetar för att lösa egendomsfrågan, att romer ska kunna bo på samma villkor som andra. Och här har vi ett konkret exempel på varför romer står ut med att bo i skjul eller i bilar i Örebro även mitt i vintern. När de har blivit utsparkade från sina bostäder i Rumänien skickas de iväg till områden där ingen annan människa vill bo, ofta i närheten av avfallsanläggningar.

Damian Draghici gav också ett annat konkret löfte: Han sade att alla rumänska medborgare har rätt till ett europeiskt sjukvårdskort. Bra! Se då till att den rumänska ambassaden kan utfärda sådana kort. Så slipper vi framtida diskussioner om vem som ska betala sjukvården om någon av Örebros tiggare skulle behöva sjukvård.

I nästa vecka ska en svensk delegation besöka Rumänien. Det är bra att svenska och rumänska myndigheter söker efter praktiska lösningar. Och någon gång i april kommer EU-kommissionens granskning av hur medlemsländerna sköter integrationen av romer. Tiggarna är en fråga som både hör hemma på den högsta nivån (EU) och den lägsta (Örebro kommun). Ett förbud hjälper knappast. Det är snarare romernas misär som borde förbjudas.

Mer läsning

Annons