Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst ska de få tjäna pengar på vården

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Privata bolag ska inte få tjäna pengar på våra äldre. Så brukar det heta från vänsterhåll. Det hela kryddas gärna med några exempel på privata vårdbolag som har misskött sig. Carema är ett sådant exempel. Men här om veckan riktade Socialstyrelsen skarp kritik mot ett kommunalt boende för dementa i Hällefors. Rutinen i Hällefors var att låsa in de dementa – och lämna avdelningen utan personal.

Vad ska vi säga då? Att det kommunala boendet profiterar på våra dementa?

Jag blir lika upprörd som alla andra över privata vårdboenden – och kommunala vårdboenden – som missköts. En pikant detalj med Carema är att företaget sade upp sina prenumerationer på Dagens Nyheter, efter tidningens granskning.

Allt kan inte skyllas på de privata vårdföretagen. Det handlar också om hur kommunerna sköter sina upphandlingar. Formulerar kommunen en upphandling som siktar på att de gamla ska få en bra vård? Eller formulerar den en upphandling som ska ge lägsta möjliga pris?

En kommun som sluter ett avtal med en privat vårdgivare bör ha en sak överst på sin checklista: att se till att det finns möjligheter för de anställda att rapportera om missförhållanden.

En metod är att kräva att meddelarfrihet ska gälla. Om en anställd ser något som inte borde få förekomma ska personen kunna läcka uppgifter till media – och ledningen ska uttryckligen förbjudas att efterforska källan. Det borde skrivas in i varje avtal med privats vårdgivare. Privatiseringar ska inte leda till att meddelarfriheten kringgås.

Justitieminister Beatrice Ask har nu också sagt att hon vill pröva om meddelarskyddet kan utvidgas. Den frågan borde ha varit löst för länge sedan.

Argumentet att företag inte ska få tjäna pengar på de sjuka eller på de äldre är däremot inte hållbart.

Om ett riskkapitalbolag tog över demensboendet i Hällefors och såg till att åtgärda de brister som Socialstyrelsen påpekade. Varför skulle företaget inte få göra det? Och varför skulle det inte få göra en vinst?

Vi skulle kunna införa en stopplag som säger att kommuner och landsting inte får anlita privata vårdbolag över huvud taget. Men privata vinster skulle det ändå bli. Läkemedelsindustrin är privat. De företag som levererar sjukhussängar, medicinteknisk utrustning och kontorsmaterial är privata. Maten köps in från privata företag. Det finns ingen som på allvar hävdar att livsmedelsindustrin ska förstatligas.

Men just själva boendet, vårdcentralen och sjukhuset måste tydligen ägas offentligt.

Visst ska människor få tjäna pengar på de äldre och sjuka. En läkare har ofta en riktigt bra lön. Han eller hon tjänar pengar på de sjuka. När de fackliga organisationerna kräver högre lön åt vårdbiträden och sjuksköterskor – då kräver de att anställda ska tjäna mer pengar på att vårda de sjuka och de äldre.

Jag anser att vårdbiträden ska tjäna pengar på att vårda de äldre. Jag anser också att riskkapitalbolag ska få tjäna pengar på offentlig omsorg. Men bara om de gör ett bra jobb.

Carema kommer nog inte att vara favoritvalet vid kommande upphandlingar.

Mer läsning

Annons