Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst ska de kunna åka till Disneyland

Det är rätt att en riksdagsledamot ska kunna åka till Disneyland på skattebetalarnas bekostnad – under förutsättning att det är ett seriöst program. I sista hand är det väljarna som avgör om de har förtroende för ledamöterna.

Annons

I veckan publicerades två nyheter om riksdagsledamöters resor. Den ena handlade om riksdagsledamöter som mer eller mindre anklagades för att åka på rena nöjesresor. Problemformuleringen var att skattebetalarna står för resorna.

Därefter kom nyheten att tre riksdagsledamöter är föremål för en förundersökning. Där var problemformuleringen att skattebetalarna inte betalade resan. De tre riksdagsledamöterna åkte på en resa som betalades av oljebolaget Shell. En åklagare ska utreda om de tre kan misstänkas för mutbrott.

Så vad vill vi? Ska riksdagens ledamöter resa för statliga pengar? Eller vill vi att lobbyister och företag ska stå i kö för att bjuda riksdagsledamöterna på konferensresor – eller kanske rena nöjesresor? Resor vars innehåll kan vara seriöst. Men tro inte annat än att Shell hade ett syfte med att betala de tre riksdagsledamöternas resa. Allt annat vore oansvarigt gentemot bolagets aktieägare.

Riksdagsledamöter behöver resa. En riksdagsledamot som arbetar med mänskliga rättigheter måste ha möjlighet att resa till andra länder. En ledamot som arbetar med EU-frågor (och det gör så gott som alla de 349 ledamöterna) måste kunna resa till Bryssel och till andra EU-länder. Om en riksdagsledamot arbetar med turistfrågor kan det faktiskt vara relevant att besöka både Disneyland och andra attraktiva turistmål.

I Expressens ”avslöjande” ingick att Miljöpartiets Maria Wetterstrand reste till klimattoppmötet i Köpenhamn. Är det någon som är upprörd?

Det krav som riksdagen ställer för en studieresa är att det ska finnas ett relevant program på åtminstone sex timmar per dag. Möjligen kan kravet på redovisning skärpas. Efter varje resa borde en ledamot kunna presentera en reserapport som är offentlig.

Det är lätt att piska upp en opinion mot riksdagsledamöters resor. Och det finns säkert enskilda exempel på resor som inte borde ha genomförts. Men det går inte att skapa ett regelverk som föreskriver att inga misstag får ske, att allt ska fungera perfekt och att alla resor på skattebetalarnas bekostnad ska vara lika meningsfulla.

De tre riksdagsledamöter som lät sig bjudas av Shell, borde ha betalat sin resa själva – just för att riksdagsledamöterna har möjlighet att resa på statens bekostnad. Det ger integritet. Och det ger väljarna möjlighet att ställa ledamöterna till svars.

Om de har begått ett brott eller inte får den kommande utredningen visa.

Men även om det var inom lagens ramar att låta sig bjudas på en resa av Shell, var det politiskt oklokt.

Mer läsning

Annons