Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-final utan fri konkurrens

Spanien och Holland gör i kväll upp om VM-titeln i fotboll i Sydafrika inför en miljardpublik.

Annons

Holland har varit i två VM-finaler tidigare och förlorat. Spaniens landslag har historiskt sett underpresterat men vann EM för två år sedan. Nu gör laget sin första final. Hur det än går kommer vi att få se en ny nation ta plats i den lilla exklusiva skara som vunnit VM.

Fotboll är inte bara spelet på planen utan ett genomkommersialiserat multinationellt, medie-, showbiz- och produktplaceringskomplex. Dess ljusa sida är supportrarnas kärlek till det sköna spelet, till det egna laget och deras uppskattning av prestationerna.

I fotbollens skugga frodas rasism, chauvinism, korruption och hat. Och fotbollstrafficking av unga utomeuropeiska spelare från fattiga länder med stora drömmar som det är lätt för skrupelfria agenter att utnyttja och falskeligen förespegla provspel i storklubbar.

Det är första gången VM går i Afrika. Det har lockat fram aningslösa neokoloniala tongångar där Afrikas och Sydafrikas förmåga av klara av detta evenemang ifrågasatts.

Det är egendomligt att tro att Sydafrika på något sätt är synonymt med Afrika.

Fotbolls-VM är en lönsam historia. Speciellt för Fifa som tar lejonparten av intäkterna.

Sydafrika har investerat miljarder i infrastruktur och hoppas naturligtvis på stigande turistintäkter som ska resultera i permanenta arbeten.

Landets BNP kommer enligt en beräkning att lyftas med 100 miljarder kronor VM-året.

Men det är mycket svårt att se om de kalkyler som presenteras av revisions- och konsultbyråer är måttbeställda glädjekalkyler eller faktahårdvaluta som håller för verklighetens prövningar. Det är en av lärdomarna från finanskrisen.

Fifa framstår alltmer som ett själv-belåtet pampimperium. Fifa har under VM skaffat sig extraterritoriella rättig-heter. De småföretagare som driver gatuserveringar har lagstiftningsvägen bannlysts från evenemanget och inte fått möjlighet att konkurrera på lika villkor. Fifa och sponsorerna gillar tydligen monopol. På tvärs mot marknadsekonomin som ser fri konkurrens som en omistlig hörnsten.

Ett politiskt ställningstagande av en organisation som ser sig som opolitisk och gärna tar stadsmän som rör vid fotbollen i örat.

Spanien vinner i kraft av Iniesta.

Mer läsning

Annons