Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wetterstrands favoriter

Miljöpartiet inledde sin kongress samma dag som sommaren kom till Uppsala.

Annons

Dubbel glädje eftersom opinionssiffrorna ligger bra mycket högre än valresultatet 2006, även om den senaste undersökningen blev ett bakslag.

Den mätningen kom efter att De rödgröna lagt fram sin gemensamma budget i förra veckan. Då handlade det om en genomtuggad kompromiss där Miljöpartiets politik kantstötts i kollisionerna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

I går var det fritt fram att vilja och önska. Språkröret Maria Wetterstrand valde ut några favoriter i sitt inledningstal. Inkörsporten till den gröna politiken var jobben – helt väntat. Det finns inte ett parti som inte vinklar hela politiken på just jobben.

Maria Wetterstrand talde sig varm för partiets förslag att sänka tjänstemomsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet satte stopp för denna skattesänkning i den gemensamma budgeten. I denna fråga har MP en allierad i Centerpartiet, som haft lika lite framgång hos sina allianspartners.

Sänkt tjänstemoms skulle göra det billigare att klippa sig, reparera cykeln eller låta någon annan städa. Just det sista är intressant. De rödgröna vill avskaffa rut-avdraget – som ju är ett skatteavdrag för till exempel professionell städning i hemmen. Syftet med rut-avdraget är att skapa nya jobb. Precis som sänkt tjänstemoms.

Ta med ena handen och ge med den andra alltså. Miljöpartiet vill byta en skattesänkning mot en annan. Skillnaden? Ingen. Så särskilt rödgrönt är det i alla fall inte att vilja sänka tjänstemomsen.

Miljöpartiet vill också blåsa liv i ett gammalt skötebarn, friåret. Men riktigt lika fritt som förra gången ska det inte bli. Möjligheten att leva på lite mindre än a-kassenivå ska ges till dem som vill starta eget eller utbilda sig.

Sverige behöver definitivt fler företag. Problemet med Miljöpartiets friår är att effekten är ytterst tveksam. Hur ska man välja ut dem som får möjlighet att starta eget eller utbilda sig med bidrag, till skillnad från dem som får ta eget ekonomiskt ansvar för sina företagsidéer eller ta lån för att utbilda sig.

Båda förslagen syftar till mer jobb. Friåret och tjänstemomsen är det Miljöpartiet erbjuder ut-över den rödgröna budgeten. Det behövs betydligt mer kraftfull och konkret jobbpolitik för att inte Miljöpartiet ska försvinna i det allmänna bruset.

Mer läsning

Annons