Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ygemans svek mot utsatta områden!

Annons

Inrikesminister Anders Ygeman var i Malmö för att lova åtgärder mot den organiserade brottsligheten. För Malmö är det akut. Men även för områden som Oxhagen, Vivalla och Varberga i Örebro är det relevant.

Anders Ygeman

Det är rätt att exempelvis skärpa straffen för vapenbrott. Men effekten dröjer. Andra åtgärder pekar käpprätt åt fel riktning. Förslaget om elektronisk fotboja åt minderåriga som begår brott är nämligen också ett besked åt kommunerna: Fortsätt att missköta socialtjänsten!

Den första januari 1999 började lagen om sluten ungdomsvård att gälla. Fram till dess hade unga förbrytare överlämnats till vård av socialtjänsten. Och socialtjänsten gjorde ofta ingenting eller så lite som möjligt. Det är ju dyrt! Så då infördes en möjlighet för domstolar att döma till sluten ungdomsvård för unga kriminella. Personer som kommunerna redan hade lagstadgad skyldighet att hugga tag i och tvångsvårda.

Han etablerar alltså dubbla system. Å ena sidan har kommunerna en lagstadgad skyldighet att tvångsomhänderta ungdomar som är en fara för sig själva eller för andra, till exempel om de missbrukar droger eller begår brott. Å andra sidan kan det löna sig för socialtjänsten att "vänta och se".

Nu vill Anders Ygeman utvidga befogenheterna till att domstolarna även ska kunna döma unga lagöverträdare till elektronisk fotboja. Han etablerar alltså dubbla system. Å ena sidan har kommunerna en lagstadgad skyldighet att tvångsomhänderta ungdomar som är en fara för sig själva eller för andra, till exempel om de missbrukar droger eller begår brott. Å andra sidan kan det löna sig för socialtjänsten att "vänta och se".

Ungdomar som dras in i den kriminella världen döms förr eller senare till sluten ungdomsvård. Då är det staten som betalar hela kostnaden. Att domstol dömer till elektronisk fotboja är också ett billigt alternativ till dyr tvångsvård. "Vänta och se" alltså, samtidigt som områden i Örebro plågas av smällare, narkotikahandel och brinnande bilar.

Nu lever vi i en tid då hårdare straff och fler poliser tycks vara de enda redskap som partierna på riksplanet har att ta till. Men ett oppositionsparti som tar sin roll på allvar borde säga emot. I stället för att uppmuntra kommunerna att "vänta och se", borde signalen vara: Ingrip för böveln! Konkret åtgärd: Låt staten ta över två tredjedelar av kostnaderna för tvångsvården av ungdomar.

Mer läsning

Annons