Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngre än Fidel Castro

Annons

Påven Benedictus XVI landade i Kuba på måndagen. Sverige är ett av världens mest sekulariserade samhällen. För många svenskar representerar den katolska kyrkan och påven det bakåtsträvande. Men i fallet Kuba är det tvärtom. I ett land där någon organiserad opposition inte tillåts, representerar den katolska kyrkan en alternativ världsbild. Inför besöket på Kuba har Benedictus XVI gett att klart budskap: Kuba behöver förändring.

Det är svårt att hitta någon institution som är så förknippad med makten som den katolska kyrkan. Påven har en status som är en blandning av kunglighet och rockstjärna. I historien finns det förskräckande exempel där katolska kyrkan har medverkat till att religiösa minoriteter har förföljts. I nutid har katolska kyrkan plågats av berättelser om hur präster har förgripit sig på barn – och kyrkan har i alltför många fall försökt skydda förövarna, snarare än offren. Dessutom: motstånd mot homosexualitet, preventivmedel och aborter.

Men det blir ändå så fel att enbart framställa den katolska kyrkan som en reaktionär koloss.

Det finns också en rad exempel där den katolska kyrkan har spelat en roll för rättvisa och demokrati. 1980 mördades biskopen Oscar Romera i El Salvador, för att han tagit ställning för de fattiga. Den förre påven Johannes Paulus II spelade en avgörande roll för en demokratisering av Polen – och därmed för kommunismens och Sovjetunionens kollaps. Benedictus XVI ger ett hoppfullt budskap till kubaner som vill ha alternativ till kommunistpartiet.

Kubaner får numera köpa mikrovågsugnar och dvd-spelare. De får starta småföretag. Men de får inte bestämma hur deras eget land ska styras. Kommunistpartiet tänker behålla sitt maktmonopol. Men när påven kommer på besök kan inte ens Kubas kommunistiska parti dölja att det finns alternativ.

Påven ses numera gå med käpp. Men han är faktiskt något yngre än Fidel Castro.

Mer läsning

Annons