Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesförbud för läkare?

Skandalläkaren i Hudiksvall är på allas läppar. Och visst finns det en del att vara upprörd över. Läkaren fick en fast anställning utan att Landstinget Gävleborg kollade hennes bakgrund.

Annons

Hon hade gjort ett bra jobb som hyrläkare via ett bemanningsföretag. Men det duger naturligtvis inte. I det ögonblick hon skulle övergå från att vara hyrläkare till en fast anställning borde någon ha kollat upp hennes bakgrund. Och bemanningsföretaget borde ha kollat hennes bakgrund. I Norge hade hon gjort sig skyldig till 29 felbehandlingar.

Men både arbetskamrater och arbetsgivare säger att läkaren har gjort ett bra jobb i Hudiksvall.

Så frågan är hur vi ska agera mot läkare som gjort sig skyldiga till allvarliga fel.

Det är en sak att en byggare kan fuska, att en rörmokare kan göra en felaktig montering eller att en journalist kan göra ett dåligt jobb. Med sjukvården är det annorlunda. Den hanterar våra liv. En felaktig behandling kan i värsta fall kosta en människa livet. Den kan leda till att människor invalidiseras och plågas. Vi har sett exempel på att läkare haft ”mottagning” på McDonalds för att skriva ut narkotikaklassade läkemedel till dem som varit beredda att betala.

Dessutom är sjukvården mer intim till sin karaktär. Läkaren lyssnar på vårt hjärta. Kirurgen skär upp kroppen, för att kunna genomföra sitt ”reparationsarbete”. Det får i princip inte bli fel. Samtidigt vet vi att det ändå blir fel då och då.

Tänk om det är så att ”skandalläkaren” numera gör ett riktigt bra jobb. Vad är då bäst för patienten? Att vänta på behandling ytterligare ett halvår eller att få den behandling som ”skandalläkaren” kan erbjuda? Svaret är inte självklart.

Det kan vara så att även en läkare som begått allvarliga fel, bör få en chans att komma tillbaka. Men då måste det ske i kontrollerade former. Kanske bör läkaren avstå från vissa typer av behandlingar. Kanske har läkaren egna problem som han eller hon behöver ha hjälp med.

Patienten har små eller inga möjligheter att bedöma läkarens yrkesskicklighet. Att ge en felande läkare en ny chans är bra. Men det får inte ske med patienternas säkerhet som insats.

Mer läsning

Annons