Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterkantspartierna förvånar inte

Annons

Minns du övningen Aurora? Det var den största övningen som det svenska försvaret genomfört sedan 1990-talet och där deltog förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA.

Självklart ska svenska förband öva i Baltikum.

Demokratier som insett vikten av att vid händelse av konflikt hjälpa varandra och en övning som bidrog till att Försvarsmakten blev bättre på sitt arbete. Det är därför inte heller förvånande att en majoritet av riksdagspartierna ställer sig bakom den försvarspolitiske experten Mike Winnerstigs förslag om att svenska förband skulle kunna delta under militära övningar i Baltikum. Estland, Lettland och Litauen deltog faktiskt under Aurora så varför skulle inte svenska förband kunna öva i Baltikum tillsammans med NATO?

Demokratier som insett vikten av att vid händelse av konflikt hjälpa varandra och en övning som bidrog till att Försvarsmakten blev bättre på sitt arbete.

Båda regeringspartierna ställer sig principiellt bakom idén och detta trots att de inte är positivt inställda till NATO-medlemskap. Anders Schröder som är riksdagsledamot för Miljöpartiet menar att "samarbeten med andra närliggande länder är positivt både för Sverige och med landet vi samarbetar med" och Åsa Lindestam (S) som är vice ordförande i riksdagens försvarsutskott menar att "för att klara av det i ett skarpt läge, så måste man ha övat, och då är de här samarbetena bra". I riksdagen finns det med andra ord en majoritet bakom idén att balterna förtjänar att vara lika trygga som vi svenskar förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som därför med rätta kan förtjäna epitetet "ytterkantspartier".

Anders Schröder som är riksdagsledamot för Miljöpartiet menar att "samarbeten med andra närliggande länder är positivt både för Sverige och med landet vi samarbetar med" och Åsa Lindestam (S) som är vice ordförande i riksdagens försvarsutskott menar att "för att klara av det i ett skarpt läge, så måste man ha övat, och då är de här samarbetena bra".

Riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) menar att det är "svårt att se hur en sådan övning skulle bidra till att stärka det svenska försvarets förmåga att försvara Sverige" och hon låter som ett eko av Sverigedemokraternas Roger Richtoff som i sin tur säger att "det är vår förmåga att försvara Sverige som ska övas". Vad Fornarve och Richtoff inte verkar inse är att försvarspolitik inte bara handlar om den egna gränsen utan också om närområdet.

När det gäller spänningar i närområdet borde V och SD också inse att det är ryssarna som bidragit till spänningen och inte tvärt om.

Blir det lugnare i Östersjön ökar chanserna att hålla den egna gränsen för att parafrasera tidigare statsminister Torbjörn Fälldins hård när sovjetiska ubåtar befann sig i svenska vatten 1981. Dessutom går det att ställa frågan varför det var acceptabelt för våra baltiska grannländer att delta i en svensk övning när vi i så fall inte ska delta i baltiska versioner av detsamma? När det gäller spänningar i närområdet borde V och SD också inse att det är ryssarna som bidragit till spänningen och inte tvärt om. Att skylla på balterna skuldbelägger den mobbade och inte den som mobbar.

Vi blir bättre på att försvara oss själva och vi bidrar till att demokratierna på andra sidan Östersjön känner sig tryggare.

Förvisso går det att peka på det uppenbara vilket är att Sverige skulle tjäna på ett medlemskap i NATO. Men om detta råder ingen politisk enighet vilket det gör runt det faktum att vi blir tryggare om Försvarsmakten får delta i övningar i Baltikum. Vi blir bättre på att försvara oss själva och vi bidrar till att demokratierna på andra sidan Östersjön känner sig tryggare. Denna enighet är bara att applådera och det är uppenbart att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gjort sig förtjänta av epitetet "ytterkantspartier" som ska ses i ljuset av Vänsterparitets historiska kopplingar till Sovjetunionen och Sverigedemokraternas undflyende attityd mot Putins Ryssland.

Mer läsning

Annons