Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yttersta högern är entusiastisk för vänsterseger i Grekland

Annons
Hyllas från högerkanten. Valsegern för Greklands nye premiärminister Alexis Tsipras hyllas av Europas yttersta höger. Det borde vara en väckarklocka för exempelvis Jonas Sjöstedt. Arkivfoto: Petros Giannakouris/TT-AP

Lyckönskningarna till Greklands nye premiärminister Alexis Tsipras kommer inte bara från vänster, utan också från Europas yttersta höger. Det finns två saker som tokhögern hoppas på. Det ena är att det europeiska samarbetet ska rasa samman – genom att Grekland vägrar att följa gemensamma regler. Det andra är att Grekland ska närma sig Ryssland – som på senare år har blivit det auktoritära föregångslandet för partier som anser att demokratiska fri och rättigheter mest är ett hinder för ”kraftfulla” beslut.

Just partier från den yttersta högerkanten har skickat valobservatörer till exempelvis Krim. Där har de intygat att folkomröstningen om att ansluta Krim till Ryssland gick rätt till. Och franska Nationella fronten har fått ett frikostigt lån av en rysk bank.

Bland de partier som uttryckt sitt gillande över maktskiftet i Grekland finns brittiska Ukips ledare Nigel Farage, franska Nationella frontens ledare, Marine Le Pen, italienska Lega Nords ledare Matteo Salvini.

Så det är en händelse som ser ut som en tanke att det vänsterpopulistiska Syriza väljer att regera med det högerpopulistiska Oberoende greker. Minst ett par av företrädarna för Oberoende greker har gjort antisemitiska uttalanden.

Den 12 februari kommer Alexis Tsipras att möta sina kolleger bland EU:s stats och regeringschefer. Det är ett informellt möte. Det betyder att det inte kommer att produceras något slutdokument. Det kommer inte komma några högtidliga deklarationer om viktiga politikområden. Det är en chans för EU:s ledare att känna varandra på pulsen. Och den grekiska delegationen gör nog redan nu klokt att försöka skaffa ett lite större rum för presskonferenser – än vad landet brukar ha.

Tidningen Moscow Times skriver i en rubrik att Putin genom det grekiska valet har fått en vän i Europa. Grekland har även förr om åren agerat i en missriktad solidaritet med ortodoxa länder. I Grekland fanns det till exempel en sympati med den serbiska regim som bedrev krig i sina grannländer och folkfördrivning i Kosovo på 90-talet. Moscow Times konstaterar att Syriza har varit motståndare till EU:s sanktioner mot Ryssland. Men i en kommentar säger tidningen också att det är osannolikt att Syriza skulle lyckas förändra EU:s politik på området. Än så länge verkar det vara en riktig bedömning. Vid ett möte med EU:s utrikesministrar i förra veckan valde Syriza att ligga lågt, att inte motsätta sig fortsatta sanktioner mot Ryssland.

Även ett litet EU-land kan påverka unionens politik. Alla EU:s stats- och regeringschefer har varit med om situationer då de justerat ett beslut – av hänsyn till den inrikespolitiska situationen i ett enskilt land. Men ett litet medlemsland måste välja sina strider. Det Syriza har vunnit valet på är att landet ska få mer ekonomiskt svängrum, inte att EU ska driva en mer Rysslandsvänlig utrikespolitik,

Men det borde ändå vara en väckarklocka för exempelvis Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att valet i Grekland väcker förhoppningar i både Moskva och i Europas tokhöger.

Mer läsning

Annons