Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yttrandefrihet och trivsel

Kumla kommun får inte göra egna tolkningar av våra grundlagar. Länsstyrelsen gör rätt som upphäver kommunens regler för torghandel.

Annons

Kommunfullmäktige i Kumla beslöt om nya regler för torghandel. För att torghandel ska ge en känsla av gemenskap och vara trevlig, bestämde kommunfullmäktige om begränsningar. Drogrelaterade, nazistiska och rasistiska budskap får inte förekomma.

Kumla kommun klampar in på ett område som regleras av våra grundlagar. Gränserna för vad som får sägas är inskrivna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Grundlagarna är svåra att ändra. Det krävs två riksdagsbeslut med val emellan.

Det finns skäl för att det är så. Regleringar av våra grundläggande rättigheter ska inte fladdra i takt med tillfälliga opinionsstormar. Och då ska inte en kommun i Mellansverige kunna göra en egen variant, genom ett enkelt beslut i kommunfullmäktige. Det skulle leda till att vi får en tolkning av yttrandefrihetens gränser i Kumla, en annan i Malmö, en tredje i Lindesberg och så vidare.

Men kommunledningen i Kumla kan vara lugn. Det finns en lagstiftning om hets mot folkgrupp som täcker en stor del av de budskap som kommunledningen vill förbjuda i den lokala ordningsstadgan. Den som offentligt ”hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg, av visst nationellt eller etniskt ursprung eller med viss trosbekännelse, döms för hets mot folkgrupp”.

Det som återstår – som inte täcks av lagen – är drogrelaterade budskap. Det är tillåtet att sprida budskapet att hasch är ofarligt och att kokain borde legaliseras. Osympatiskt, javisst. Men tillåtet.

Kumla kommun har överklagat länsstyrelsens beslut. Det kan knappast bli något annat än avslag. Intresset att ha en något så när enhetlig tillämpning av yttrandefriheten väger tyngre än Kumla kommuns ambition att skapa trivsel.

Mer läsning

Annons