Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Zigenarligor” ”... dessa avskum”

Annons
Romska offer. Romska barn som föll offer för den nazistiska läkaren Josef Mengeles verksamhet i Auschwitz. Inför Förintelsen använde den nazistiska propagandan uttryck som ”tiggarplågan”, ”organiserat tiggeri” och ”zigenarplågan”. Uttryck som i dag känns igen från krafter som stöder ett av riksdagspartierna. Arkivfoto: Gene J. Puskar/TT-AP

Völkischer Beobachter var organ för det tyska nationalsocialistiska arbetarpartiet från och med 1920. Redan när den startades hade den en tydlig inriktning. Den spred lösa rykten och skvaller om judar. Från början var den en liten suspekt veckotidning på fyra sidor. Men den blev så småningom statsorgan för den nazistiska mördarmaskinen, med en upplaga på över en miljon exemplar.

Avpixlat är i dag en suspekt nättidning. Dess syfte är att sprida rasistiska fördomar om utlänningar i allmänhet – och framför allt om romer och muslimer.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åker runt på sin valturné uttrycker han sig inte så vulgärt som Avpixlat. Men han har sagt att han tycker att Avpixlat är en viktig röst. Till tidningen Sydsvenskan sade han till exempel så här:

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth är med och finansierar Avpixlat. Han har upprättat ett bankonto för bidrag. Detta är naturligtvis inte ett privat projekt av Kent Ekeroth. Det handlar om att markera att partiet gillar Avpixlat. Men samtidigt ska Avpixlat inte stå alltför nära den högsta partiledningen. Därför passar det bra att ”Järnröret” Kent får ha ett konto till Avpixlat.

Debattören Torbjörn Jerlerup har på sin blogg beskrivit nazisternas kampanj mot tiggeri 1933. Völkischer Beobachter och andra tyska tidningar använde begrepp som ”tiggarplågan”, ”organiserat tiggeri” och ”zigenarplågan”. Och naturligtvis hade ”någon” sett att tiggarna hade fina hästvagnar eller fickorna fulla av pengar (mobiltelefoner fanns ju inte på den tiden).

I Avpixlat är ”zigenartiggare” och ”tiggarplågan” vanliga begrepp. Och i läsarkommentarerna finns bland annat följande ståndpunkter:

4 ”Hoppas dessa avskum sparkas hem med huvudet före”.

4”Som jag ser problemet så lever zigenare aldrig i andras samhällen ... zigenare lever av andras samhällen”.

4”Rumänien är inget annat än överlyckliga över att dessa människor flyttar därifrån. Befolkningen i Rumänien avskyr dessa ännu mer än oss för dom har mer erfarenheter av allt skit som (de) ställer till med.”

4”Zigenarkulturen är mest sådan att de hellre föredrar att leva sitt eget liv med tiggeri och brottslighet än att bli delaktiga i ett normalt samhällsliv.”

Det är en del av den rasistiska dagordningen att romerna inte ska kallas för just romer, som de själva föredrar. De ska kallas ”zigenare”, som en återkoppling till den tid då svenska staten förbjöd romer att bosätta sig, då romers barn inte fick gå i skola och då romer kunde gripas av polisen utan att det egentligen fanns några skäl för det.

Jag påstår inte att Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti. Men det är intressant att Avpixlat använder ett språk och en ton som ligger så väl i linje med ”Völkischer Beobachter” och andra tyska tidningar under 30-talets mörkaste år.

Varför är det så här? Jo, för att Sverigedemokraterna behöver sina vulgära anhängare. Jimmie Åkesson uttrycker sig prydligt. Men på Avpixlat kan vi läsa vad många av hans anhängare egentligen tycker. Det ska inte vara någon tvekan om vilket parti den ska rösta på som anser att ”zigenare” är en ”plåga”. Det ska inte råda någon tvekan om vilket parti du ska rösta på om du anser att ”zigenare” alltid ”lever av andras samhällen”. När Jimmie Åkesson valtalar i Örebro och på andra ställen säger han aldrig sådana saker. Det behöver han inte.

Men ibland kryper ändå de mer vulgära uttrycken ända upp till Sverigedemokraternas mer ”prydliga” företrädare. Chefredaktören för Sverigedemokraternas tidning, SD-Kuriren, skrev till exempel så här på sin blogg för en tid sedan:

”För mig är det en gåta att polis och rättsväsende inte gör något åt dessa kriminella zigenarligor från Östeuropa som förfular våra stadskärnor och inte minst då Södertälje.”

Sverigedemokraterna driver nu en annonskampanj mot organiserat tiggeri. Partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein fick i tidningen Dagens Media frågan om det finns några faktauppgifter som talar för att det som står i annonserna är sant. Han svarar så här:

– Nej, egentligen inte. Det är inte min sak att ta fram. Vi baserar det på länsstyrelsens rapport och våra egna upplevelser.

Den länsstyrelserapport han refererar till är minst sagt lös i konturerna. Ja, det nämns i rapporten att det möjligen kan handla om 305-555 personer som är utsatta för någon form av exploatering i form av tiggeri. Men det är snarare en gissning än ett faktaunderlag. Ja faktiskt inte ens en kvalificerad gissning. Det ser var och en som läser rapporten.

Varg Gyllander, pressansvarig vid Polisen i Stockholm säger så här till tidningen Expo:

– Polismyndigheten i Stockholms län har aldrig påstått att de ingår i kriminella ligor, det tror vi inte heller. Detta handlar inte om organiserad brottslighet. Vi tror att det finns familjekonstellationer som kommer hit, men det är inte vare sig konstigt eller olagligt,

Sverigedemokraterna är en nyans av brunt. En nyans av dem som vill skylla allt på någon annan. Det är en väg som aldrig någonsin lett till något konstruktivt.

Jag tittar ofta ut på gården från mitt kök. Där leker ofta barn (många med utländska föräldrar). Där sitter mina grannar ibland och äter frukost (oftast personer från andra länder). Där möter jag ibland mina romska grannar när jag ska handla i affären eller slänga skräp. I affären kan jag köpa bosniskt bröd – ett väldigt gott bröd, för övrigt.

Allt detta är en del av mitt Sverige och min vardag. I mitt Sverige får Sverigedemokraterna och Avpixlat vräka ur sig sin dynga. Ja, de ska till och med ha livvaktsskydd om det är vad som krävs för att de ska få uttrycka sin uppfattning. Men i mitt Sverige ingår också barnen som leker på min gård, romerna som jag möter på väg till affären och det bosniska brödet i affären.

Sverigedemokraterna säger sig vara ett intresseparti för svenskar.

Men samtidigt avskyr partiet många av de människor som bor i Sverige. Naturligtvis muslimer och ”zigenare”. Och Kent Ekeroth sade i en intervju med Judisk Krönika att judarna i Sverige är ”hjärntvättade på svenskt manér”. Där dömde han ut såväl Sveriges judar som merparten av andra svenskar.

Ett parti som säger sig älska Sverige, men avskyr människor som bor i Sverige.

Mer läsning

Annons