Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppen kamp om talman i EU-parlamentet

Annons

Halva mandatperioden har nu passerat här i Europaparlamentet, vilket bland annat innebär att en ny talman ska väljas. Under de senaste åren har det tyvärr inte varit så, utan i stället för en öppen valprocess med flera kandidater till talmansposten, så har den konservativa partigruppen EPP och den socialdemokratiska gruppen gjort upp om talmansposten.

Blocköverskridande överenskommelser i all ära, men håller man små grupper som den gröna, vänstern och den liberala ute genom en ohelig allians mellan socialdemokrater och konservativa, så riskerar missnöjet med EU att växa. Man befäster idén om ett EU långt ifrån medborgarna med obefintlig transparens i valprocessen.

Den sittande talmannen Martin Schulz kommer från den socialdemokratiska gruppen och har suttit på posten i två mandatperioder. Enligt överenskommelsen skulle Socialdemokraterna nu ställa sig bakom den konservativa kandidaten från EPP.

Men verkligheten ser nu annorlunda ut och av olika skäl så har överenskommelsen spruckit, vilket resulterat i att vi glädjande nog ser ut att få en öppen kamp om talmansposten. Socialdemokraternas gruppledare Gianni Pitella har själv kandiderat, främst med motiveringen att Socialdemokraterna inte kan acceptera en konservativ talman, eftersom det skulle innebära att alla ordföranden i EU:s tre lagstiftande institutioner, alltså kommissionens Juncker, rådets Tusk och den tidigare tilltänkte EPP-kandidaten skulle komma från samma konservativa partigrupp.

Från min partigrupp kandiderar en av mina största politiska förebilder, tillika gode vän Guy Verhofstadt. Jag har svårt att tänka mig en bättre lämpad person än han. Verhofstadt har ett förflutet som premiärminister i Belgien under nio år. Han är sedan 2009 den liberala partigruppens ordförande och innehar nu en mycket svår roll som förhandlare för Storbritanniens utträde ur EU.

Med sina engagerande tal om fördjupat europeiskt samarbete och djupt förankrade liberala värden är han en sann EU-vän. Han har en fantastisk förmåga att entusiasmera och övertyga.

Med sina engagerande tal om fördjupat europeiskt samarbete och djupt förankrade liberala värden är han en sann EU-vän. Han har en fantastisk förmåga att entusiasmera och övertyga. I en tid när allt färre människor ser mål eller mening med det europeiska samarbetet, är han precis en sådan person EU skulle behöva för att återigen väcka glöd och hopp hos människor runt om i alla medlemsländer.

Med Verhofstadt som talman kan vi erbjuda medborgarna en talman som kan erbjuda visioner för hur unionens samarbete bör utformas i dag och inför framtiden.Chansen att han blir vald får dock bedömas som tämligen låg, även om samarbetet mellan Socialdemokraterna och de konservativa nu luckrats upp. Lika omtyckt som han är av mig, lika avskydd är han av EU-motståndare och populister som Nigel Farage och hans gelikar. Få, om någon, har med samma intellektuella skärpa debatterat så drivet och engagerat som Verhofstadt.

Skulle Verhofstadt trots allt väljas till talman, så skulle vi få en person som aktivt tar ställning mot dem som försöker splittra den europeiska gemenskapen, och få en talman som skulle kunna få medborgarna att se möjligheterna och tro på framtiden i EU. Det är precis detta som vi har rätt att förvänta oss i en tid av stora utmaningar.