Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna biblioteket i Varberga!

Är inte de som bor i ett område med mycket låga inkomster, låg utbildning och många nationaliteter, som Varberga, värda ett bibliotek? Är det inte precis i ett sådant område det behövs ett bibliotek, som genom böcker, digitala medier, aktiviteter för barn och kunnig personal kan öppna världen för många. Biblioteket är, eller kan för många vara det enda mötet med svensk kultur.

Många är de författare som vittnat om hur biblioteket i det segregerade område där de växte upp, blev helt avgörande för deras utveckling.

I augusti var biblioteket i Varberga plötsligt stängt utan någon som helst information. När man skulle beställa böcker via nätet fanns Varberga plötsligt inte med som ett alternativ. Efter någon vecka kom det upp ett anslag om att biblioteket är stängt i avvaktan på kommande beslut i Kultur- och fritidsnämnden.

Argument vi fått höra är att det är så få besökare och att de som fanns redan vant sig vid att gå till andra bibliotek.

I tilläggsbudgeten, som togs i maj, står det att biblioteket ska hålla stängt under ombyggnationen av Varberga centrum. Nu har biblioteket varit stängt i drygt ett halvår. Enligt Öbo börjar byggandet av Varbergas nya centrumbyggnad inte förrän i maj. Och det kommer att ta över ett år innan det är färdigt..

Under tiden är biblioteket stängt, trots att den nuvarande byggnaden kommer att finnas kvar. Besökare hänvisas till Haga, Baronbackarna, Tegelbruket och Vivalla. Argument vi fått höra är att det är så få besökare och att de som fanns redan vant sig vid att gå till andra bibliotek.

Om det är få besökare vore det väl bättre att fråga sig varför. Vad kan göras för att nå flera. Kanske prioritera området när det gäller att få ett bättre och mera aktuellt urval av böcker och mera anpassade öppettider och aktiviteter. Många i området har inte råd att ha en dagstidning. För en del av dem var biblioteket en möjlighet att följa med i vad som händer i samhället.

Enligt den information vi fått från Öbo ska biblioteket inte flytta in i den nya centrumbyggnaden.

Trots att Varberga är ett av Örebros barnrikaste områden har vi sedan 2009 ingen skola. Nu fruktar vi att vi inte heller kommer att ha ett bibliotek. Att det finns en plan att efter en lång stängningstid säga att nu har folk vant sig att gå till andra ställen. Enligt den information vi fått från Öbo ska biblioteket inte flytta in i den nya centrumbyggnaden. Längre tillbaka har det talats om att biblioteket ska få ta en del av fritidsgårdens yta och flytta tillbaka dit. i så fall ännu en försämring för området och dess ungdomar.

Enligt en debattartikel av Vänsterpartiets oppositionsråd, Martha Wicklund, innebär ett beslut, i slutet av 2019, att inte tillsätta en tjänst i praktiken nedläggning.

Vi kräver klarspråk!

Varför prioriteras inte ett område som Varberga?

Varför är biblioteket stängt när den nuvarande lokalen finns kvar?

Hur ser planen ut?

Vi kräver att biblioteket öppnas snarast. Satsa i stället för att avveckla!

Inger Gyllstrand

Varbergabo och trogen biblioteksbesökare sedan 1972

Mette Holck

biblioteksbesökare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel