Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppning för dragracing

Nu finns det en öppning för dragracingtävlingar på industrirakan med oregistrerade fordon i sommar. Det står klart efter att berörda myndigheter träffats i Örebro häromdagen.

Annons

– På mötet kom vi överens om att SHRA Lindesberg ska inkomma med en ansökan, säger Thomas Jansson, förbundsdirektör vid Svenska bilsportförbundet. Vi måste försöka se till att klubben kan få köra sina planerade tävlingar.

Mikael Blomberg, banansvarig i motorklubben, är mer positiv i dag än vad han var före mötet i Örebro. Han hade svårt att sova natten innan mötet eftersom mycket står på spel för klubben.

– Nu finns det en möjlighet att söka tillstånd, säger SHRA:s banansvarige, som redan under torsdagen var i kontakt med kommunens utvecklingschef Kjell-Eric Eliasson.

Avspärrningar

Motorklubben och kommunen måste bland annat hitta en lösning för hur området kring industrirakan kan avspärras i samband med tävlingar.

– Så fort vi bara kan ska vi också få till en ansökan. Det gäller att vi kan få iväg en sådan inom några dagar, säger Mikael Blomberg.

SHRA Lindesberg har hittills i stort sett bara haft kostnader för industrirakan. Och fler utgifter väntar om klubben får klartecken att köra tävlingar.

Jätteviktigt att få tillstånd

– Har vi inga arrangemang får vi heller inte in några pengar. Därför är det jätteviktigt att vi kan få tillstånd.

I mötet i Örebro deltog företrädare för Transportstyrelsen, Rikspolisstyrelsen, bilsportförbundet, Länsstyrelsen i Örebro och Trafikpolisen i Örebro. Diskussionerna fördes i en positiv anda och alla jobbar för att hitta en långsiktig lösning.

Att göra rätt

– Det handlar om att göra rätt. Ett antal lagar berörs och i dag är det oklart vad som gäller. Nu får respektive myndighet titta på vilka konsekvenser de möjliga handlingsvägarna kan få, säger Thomas Jansson vid bilsportförbundet.

Länsjurist Johan Strandberg, Länsstyrelsen i Örebro, konstaterar att det just nu inte finns någon generellt bra lösning. Däremot säger han att alla berörda skissat på olika lösningar.

– Alla är medvetna om frågeställningarna och att det inte finns någon självklar lösning, säger länsjuristen. Var och en av de berörda har olika arbetsuppgifter framför sig. Nu gäller det att hitta en generell lösning. Inget mer möte är bokat, men förmodligen kommer det att bli ytterligare ett möte.

Annons