Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen kritisk till S vallöfte

 
Val 2014
Visa alla artiklar

3 000 nya bostäder under nästa mandatperiod, det lovar Socialdemokraterna i Örebro. Oppositionen kallar det för ”Sveavägenpolitik”.

Socialdemokraterna lanserar nu ett vallöfte om fler bostäder i Örebro. Partiet lovar skapa förutsättningar för att 3 000 bostäder byggs de kommande fyra åren.

Ska det här ses som ett internt S-mål eller som ett löfte till väljarna?

– Det här är absolut ett skarpt vallöfte, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd för samhällsbyggnad.

Tanken är att kommunen genom detaljplaner kan märka ut områden för byggnation. Sundin säger att de även måste locka kapitalstarka byggföretag att satsa i staden.

– Vi vill inte att Öbo ska bygga allt. Vi vill ha en bra fördelning, säger Björn Sundin (S).

Oppositionsrådet Anders Åhrlin (M) kallar det för ”tomma löften”. Han menar att Socialdemokraterna i Örebro förlitar sig för mycket på att en ny S-regering ska införa statliga subventioner för bostadsbyggande.

– Det här kommer från partitoppen i Stockholm. Vi kan genomföra vår politik lokalt oavsett regering, ångar Anders Åhrlin (M) på.

Björn Sundin (S) å sin sida menar att en S-regeringen skulle underlätta att locka privata fastighetsägare men att deras plan om 3 000 bostäder i Örebro inte står och faller med ett regeringsskifte.

– Öbo ska ha beredskap att bygga de där bostäderna. Men vi hoppas att det finns massor av privata investerare som vill. Men om intresset viker så ska vi genom de kommunala bolagen få det här gjort, säger Björn Sundin (S).

Anders Åhrlin (M) håller med om att Örebro ska växa men har en annan taktik.

– Vi vill lyssna på hur vi ska bygga Örebro. Fastighetsägarna har många idéer. Fler måste börja ta ansvar för att bygga Örebro, det ska inte bara vara det offentliga som bygger Örebro, säger Åhrlin (M).