Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen oroas över demokratin i Askersund

Oppositionen i Askersund har tidigare skrivit debattartiklar i NA om det nya styret i Askersund. Efter valet 2018 styrs kommunen i minoritet av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Några texter har varit lite småroliga, med blinkning åt Grönköping om det nya och ibland klumpiga styret. Några har varit högst allvarliga då beslut efter beslut fattas oövertänkt. Men nu är det inte det minsta roligt längre. Demokratin är i fara. Det är allvarligt. Denna text handlar också om Torget i Askersunds centralort. Torget som har det enkla och praktiska namnet Torget och som är både älskat och hatat. De allra flesta medborgare i kommunen har åsikter om det.

Redan här i berättelsen börjar varningens klockor att ringa.

Nu ska ni få höra, hur vi menar att demokratin är i fara. Ledamöter i kommunstyrelsen, KS, har hindrats att ställa frågor. Information undanhålls. Ärenden byter ägare på ett regelvidrigt sätt.

Kommunstyrelsen har uppsiktsplikt över kommunens övriga nämnder. Det är inget som är förhandlingsbart – ledamöterna i KS har ansvar. Ledamöterna i KS har skyldighet att hålla sig informerade. I Askersunds kommun kallas de olika nämnderna till KS sammanträden för att vi, ledamöter som sitter i KS, ska kunna ha uppsikt. Ordförande i den aktuella nämnden och förvaltningschef brukar komma och berätta utifrån en del frågor som ställts på förhand och de som ställs under mötet.

Den 5 maj var det dags för Kultur- och tekniknämnden, KoT, att komma till KS. Frågorna som nämnden ska svara på har förberetts i kommunstyrelsen arbetsutskott, KSAU. KSAU leds av kommunstyrelsens ordförande, KSO, Caroline Dieker (M) och kommundirektören deltar alltid från tjänsteorganisationen. Kultur- och tekniknämnden har, som det skrivits om i NA under vintern, ett ärende att renovera Torget. Redan vid KSAUs möte ville vi i oppositionen ställa frågan ”Vad händer med Torget?”. Det gillades inte. Redan här i berättelsen börjar varningens klockor att ringa.

”Det finns inget att berätta”, förklarades det med.

Efter en stunds förvirring föreslås att frågan kan tas upp under punkten ”Kommundirektören informerar” i stället. ”Men det blir kort information för det finns inget att berätta” får vi förklarat för oss.

... nämnden har beslutat att skjuta renoveringen på framtiden med motiveringen att det finns andra saker i kommunen att prioritera, till exempel skolan.

Åter till KS möte den 5 maj. Kultur- och tekniknämndens ordförande och två chefer svarar på frågorna från KSAU och berättar sådant som de tycker är bra för nämnden att veta. Ledamöterna ställer ytterligare frågor och informationsstunden flyter på. Ända tills en ledamot räcker upp handen, får ordet och ställer frågan ”Vad händer med Torget?”.

Ordväxling utbryter där KSO bland annat förklarar att den frågan inte ska ställas nu, utan senare.

Ordförande i KoT är med via länk och hör inte ordväxlingen i rummet. Därför berättar ordförande ändå vad som händer med Torget. Nämligen att nämnden har beslutat att skjuta renoveringen på framtiden med motiveringen att det finns andra saker i kommunen att prioritera, till exempel skolan.

Vi ledamöter i oppositionen begär ordet och undrar varför KoT-nämndens ordförande inte fick berätta det. Vi förklarar att vi tycker informationen är viktig för KS-ledamöter att känna till och att det mycket väl passar in under vår uppsiktsplikt. Något vettigt svar ges inte.

Efter mötet hopar sig frågorna. Får ledamöter inte ställa frågor på mötet?

Nu påminner vi er läsare om vad som uttalandes på KSAU ”Det finns inget att berätta” och så hoppar vi vidare i berättelsen fram till mötespunkten Kommundirektören informerar. Då informeras ledamöterna om att kommundirektören för en månad sedan fått i uppdrag av Caroline Dieker att göra en utredning kring hur Torget ska renoveras.

Hur var det nu? Fanns det verkligen inget att berätta?

Ledamöterna ställer givetvis frågor om denna nyhet som presenterats. Vi undrar hur uppdraget lyder. Ett fullskrivet A4-papper hålls upp och lite irriterat får vi höra ”ska jag läsa innantill!” och det tycker vi så klart ”Ja, det är intressant”. Nämnden får dock ingen fullständig redogörelse utan en sammanfattning.

Efter mötet hopar sig frågorna. Får ledamöter inte ställa frågor på mötet? Jo, det får de. De ska få ställa frågor för att kunna ha insyn. Att inte få ställa frågor strider mot de demokratiska principerna. Det är allvarligt.

Nästa fråga, vem äger ärendet om Torget? Det gör KoT-nämnden. KoT-nämnden har beslutat att ha ärendet vilande, de har inte lagt ner det. Följdfråga, får man göra så här? Nej, det får man inte. Det strider mot reglementet som Kommunfullmäktige antagit med hänsyn till kommunallagen.

”Det finns inget att berätta.” Vi konstaterar att det fanns mycket att berätta.

Oppositionen i Askersund som deltog vid KS möte 5 maj

Anna Ahnér

oppositionsråd, Socialdemokraterna

Ronny Larsson

Socialdemokraterna

Siv Ahlstrand

Socialdemokraterna

Tomas Vynge

Socialdemokraterna

Margareta Widell

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel