Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen: "Vi kommer inte släppa det här"

UPPDATERAD. - Vi kommer inte släppa det här.Det säger oppositionsrådet Kajsa Rosén (L), om kravet på Mobergs avgång.

Nu har fem partier i Kumla satt ner foten: De vill att kommunfullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg, (S), avgår.

Det är Mobergs uppträdande vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet som har fått bägaren att rinna över.

De har skickat ett gemensamt brev till Kumla Arbetarekommun och Moderaterna i Kumla, samt till de båda partiernas distriktsorganisationer, där de förklarar att de inte längre har förtroende för Dan-Åke Mobergs sätt att leda arbetet i kommunfullmäktige.

Oppositionsråd Kajsa Rosén (L) säger att partierna verkligen hoppas att majoriteten tar deras brev på allvar.

– Vi kommer inte släppa det här. Nu inväntar vi först majorietens agerande i frågan. Vi har talat om att ta till hårdare metoder om inget händer, säger Kajsa Rosén.

Ett agerande som diskuterats av oppositionsparierna är att helt enkelt inte medverka under kommunfullmäktige, så länge Dan-Åke Moberg sitter som ordförande.

Sverigedemokraterna i Kumla var inte representerade vid det möte där brevet författades, så de står inte som undertecknare av kravet på Mobergs avgång.

– Men jag har pratat med Kajsa Rosén om det här tidigare och vi är eniga med oppositionen i den här frågan, säger Veronica Svanberg, SD:s talesperson i Kumla.

Skrivelsen gick ut till Kumla arbetarekommun, Moderaterna Kumla samt S- och M-distrikten och har ordalydelsen att Mobergs beteende under kommunfullmäktige 14 december är oacceptabelt.

- Det är ju tyvärr inte första gången folk blir påhoppade av Dan-Åke Moberg och sannolikt inte heller den sista. Både politiker, tjänstepersoner, f.d. chefer och andra har blivit påhoppade och senaste mötets incident var det som fick bägaren att rinna över. Nu får det vara nog, säger Carina Riberg (MP), i ett pressmeddelande.

Man menar vidare att Dan-Åke Moberg som ordförande istället för att skapa trygghet i samband med möten gör fullmäktigeledamöter osäkra då de väljer att gå upp i talarstolen. Nu önskar man att Moberg avgår.

- Bland samtliga partier som var med på mötet rådde total enighet. Debattklimatet i Kumla behöver en nystart och vi saknar förtroende för att nuvarande ordförande kan leverera en sådan förnyelse. Vi utgår därför från att han avgår som ordförande. Nu ligger bollen hos S och M, säger Kajsa Rosén (L) i pressmeddelandet.