Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionsråd kan tas bort

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sverigedemokraterna är efter valet det enskilt största oppositionspartiet i Ljusnarsberg. Men det ger inte SD per automatik rätten till posten som oppositionsråd.

- Just nu pågår en utredning om att vi ska ta bort oppositionsrådstjänsten helt och istället införa ett gruppledararvode till samtliga partiers gruppledare i kommunfullmäktige, berättar Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun.

Det var 2011 som kommunfullmäktige beslutade att inrätta en tjänst som oppositionsråd på 20 procent av en heltidstjänst. Då valdes Anetté Bülow (M) till oppositionsråd. Senare övertog Ulf Hilding (M) uppdraget som oppositionsråd. Och Hilding har den tjänsten just nu och till att något annat beslutas.

Moderaterna var under mandatperioden som snart är över det enskilt största oppositionspartiet med sina 5 mandat.

Men det är inte per automatik som det enskilt största oppositionspartiet ska tilldelas kommunalrådsposten som oppositionsråd. Enligt de bestämmelser som kommunfullmäktige klubbade i december 2011 när oppositionsrådet infördes så är det en majoritet i kommunfullmäktige som utser vem och vilket parti som får oppositionsrådsposten.

- Det finns dessutom ett motstånd mot oppositionsrådstjänsten, bland annat annat från Vänstern. Och det var Centerpartiet som för en tid sedan föreslog att vi skulle utreda om vi ska ta bort oppositionsrådet och istället använda de pengarna till att införa gruppledararvoden till samtliga partier i fullmäktige, säger Johansson.

Förslaget om gruppledararvoden ligger just nu hos partierna för synpunkter och i oktober ska frågan tas upp i kommunstyrelsen och sedan också i fullmäktige för ett beslut. Idag har inte gruppledarna i partierna något arvode alls.

Resultat valet Ljusnarsberg

Ljusnarsbergs kommun har inför den kommande mandatperioden minskat antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 31 till 25 ledamöter.

Så här ser fullmäktige ut i kommande mandatperiod enligt de preliminära valresultaten samt den förändrade fördelningen av mandat mot den gångna mandatperioden:

Socialdemokraterna 9 mandat (-4)

Vänsterpartiet 2 (-1)

Miljöpartiet 2 (oförändrat)

Folkpartiet 1 (+1)

Centerpartiet 2 (-2)

Moderaterna 3 (-2)

Sverigedemokraterna 6 (+4)