Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oprofessionell okunskap om smitta

Svar

... till Höj säkerhetstänket på länets vårdcentraler igen, NA 13 januari.

Arbetsplatsolyckor sker vanligen då skydd inte används. Inom vården har därför både patienter och personal smittats. Patientsäkerhetslagen (PSL) innebär i korthet vårdsökandes rättigheter och personalens skyldigheter. Syftande att främja en hög patientsäkerhet ifråga om skydd mot vårdskada som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits.

Enligt PSL skall vården så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten skall visas omtanke och respekt gällande patientens självbestämmande och integritet. Regionala rekommendationer är bara minimala riktlinjer. Du har alltså laglig rätt att kräva att personalen har munskydd. Visir är bekvämt, men skyddar i första hand bara bäraren mot partiklar som kommer rakt framifrån, men partiklar kan komma in/ut på visirets sidor. Munskydd krävs för att inte läcka ut virus till patient.

Aerosol-luftburen smitta kan även tas emot via ögonen. Kirurgiska munskydd reducerar att bäraren läcker och smittar andra. P3 munskydd skyddar däremot bäraren till 99.9 procent. Personer smittar redan två dagar innan utbrottet. Symtomfria personer kan vara så kallade superspridare. Bra att veta är också att viruset lever tre timmar i luften, 24 timmar på kartong och 72 timmar på metall och plast. Världsomfattande enkät från Maryland University anger att ”direktkontakt är att befinna sin inom 2 meters avstånd”.

”Po Ängen”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel