Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orange-vit nostalgi på egen hand

År 1968 köpte 15-årige Günther Heydorn sin allra första moped, en Puch Mexico. Nu, drygt fyrtio år senare, är Günther tillbaka på Mexico-sadeln igen. Men mopeden fick han bygga själv.

Annons
En man och hans maskin. Günther Heydorn på sitt bygge, Puch Mexico 1968/2011 på tur i Hällefors.

– Jag har en längre tid velat köpa en Mexico, men de är ovanliga och dyra. Till slut bestämde jag mig för att själv bygga ihop en Mexico.

Det kunde han göra med en ram från en Puch Alabama som utgångspunkt. Sedan har han jagat ihop alla de delar han behövde för att kunna sätta ihop en komplett ”nygammal” Puch Mexico årsmodell 1968/2011.

– Några detaljer stämmer inte ännu. Det ska vara två korta stag i mitten av bockstyret och limpsadeln ska vara något längre. Och jag har inte fått tag i det kedjeskydd som ska sitta intill bakhjulet ännu.

Byggde och målade själv

Günther byggde och målade sin maskin under första halvåret 2011. Lagom till nostalgidagarna i Hällefors första helgen i juli var den nya veteranmopeden klar. Och den vann första pris i tävlingsklass tvåhjuliga fordon.

Gamla mopeder handlar om nostalgi och om kärlek till de gamla modellerna.

– Att Mexicon var min första moped har förstås stor betydelse för att jag gillar just den. Men de gjorde också bättre och finare mopeder förr över lag.

En gång var det tänkt att Günther skulle få överta sin pappas Zündapp-moped när han fyllde 15 år.

– Men någon stal den mopeden så det blev inte så. Men jag jobbade på Loka brunn och sparade allt jag tjänade och så köpte jag en splitterny Mexico. Min kompis Torbjörn Thunander köpte också en likadan Mexico.

Originalfärger viktigt

Maskinerna levererades bara i en enda färgkombination; orange och benvit. När Günther nu lackerade sitt mopedbygge skulle det givetvis göras i originalfärgerna.

Motorn han fått tag i är 4-växlad precis som det ska vara. Fälgarna har han ekrat om och alla detaljer är putsade till toppskick.

Hur många timmar och kronor han har lagt ned på sin tvåhjuliga dröm vet han inte. Han har inte räknat och han tänker inte räkna på det heller.

– Det här är något som jag velat göra i så många år. Nu kan jag vara ute och åka i lagom snabb fart och känna den friska luften som drar i ansiktet på mig, säger Günther.

Mopednostalgi. Günther Heydorn hade en Puch Mexico som 15-åring. Nu har han en Mexico igen.
Identitetsmärkning. G.H. står för Günther Heydorn.

Puch Mexico

Puch Mexico tillverkades mellan åren 1968-1975. I Sverige såldes modellen bara under åren 1968-1969. Modellen påminde mycket om den äldre Puch Alabama men hade en tank från Puch Dakota.

I Sverige såldes Puch Mexico bara i en färgsättning; orange och benvitt. I Väst-Tyskland kunde man dock köpa modellen även i rött och vitt.

Totalt såldes 1300 exemplar av Puch Mexico i Sverige. Att modellen fick namnet Mexico sägs bero på OS i Mexico år 1968.

Källa: Wikipedia

Annons