Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ordning ska vara praktiskt”

Ordning och reda. Brita Hahne älskar att organisera och sortera. Hon köper inte den gängse ursäkten till varför vi har det stökigt hemma och på jobbet utan menar att vi alla kan få ett bättre organiserat liv, bara vi lägger manken till.

Brita Hahne kallar sig organisatör eller enkelhetskonsult. Hon säger att hon inte riktigt hittat ett bra ord på svenska för det hon sysslar med.

– På engelska heter det professional organizer och det finns en stor arbetsmarknad för det i USA, säger hon.

Det är kanske inte så konstigt eftersom yrkeskåren ägnar sig åt att lära ut hur vi ska systematisera och sortera i vårt hem och på arbetsplatsen.

Om man bortser från de fall där det finns en bakomliggande sjukdom menar Brita att vi har det rörigt hemma därför att vi har alldeles för mycket saker och prioriterar andra saker än ordning och reda. Hon menar att det inte alls handlar om tidsbrist. Många hävdar ju just det, att de inte hinner röja och städa.

– Statistik visar att många tillbringar timmar med sociala medier varje dag för att ta ett exempel. Där finns mycket tid att hämta, säger hon.

Det kanske helt enkelt är så att vi är lite lata, gör det som är roligast, enklast och minst jobbigt.

Men Brita menar att ordning och reda handlar om just det, att få det minst jobbigt. Det var det som en gång fick henne att bli organisationskonsult. Hon pekar på att vi tillbringar många många timmar av vårt liv med att leta efter saker som vi har förlagt. Hon ser det som att det är jätteroligt att komma i gång och systematisera och organisera sitt hem, få ordning.

Hon pekar på att vi bara använder 20 procent av alla saker vi har hemma. Resten, 80 procent, kunde vi gott och väl göra oss av med.

Det låter så enkelt när Brita pratar om ordning och reda och många som läser det här kanske blir provocerade och tänker att ”det är lätt för henne att säga som inte lever mitt liv”. Men Brita har tänkt på det också.

– Vi är ju alla i olika skeenden i våra liv. Du kanske har små barn, har nyss flyttat eller fått nytt jobb. Allt sådant påverkar ju hur du har det hemma.

– Man ska komma i håg att ordning och reda hemma inte är någon quick fix på en dag. Det är något du bör jobba med varje dag, säger hon.

Hur har hon det själv hemma? Ligger vartenda papper och varenda pinal på sin plats?

Brita skrattar lite och säger att hon som de flesta andra har en pappershög i köket som hon försöker att hålla ned.

– Jag har inte heller mina handdukar sorterade efter färg. Men jag vill att ordningen ska vara praktisk, säger hon.