Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsstadgan ses över

Kommunfullmäktige ska besluta om en ny ordningsstadga för kommunen. Snart är det förbjudet att dricka alkohol på alla offentliga platser.

Annons

Den nuvarande lokala ordningsstadgan innehåller en karta med områden där det är tillåtet respektive förbjudet att dricka alkohol på.

Gränsdragningarna har ibland blivit ologiska.

– Förra sommaren träffade polisen på ett äldre gäng som satt och drack på Vialundskolans skolgård. De beslagtog alkoholen, men det visade sig att de inte hade rätt till det, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S).

Orsaken var att skolgården inte fanns med på kartan över de områden där alkoholförtäring var förbjuden.

I samarbete med polisen har därför en ny ordningsstadga arbetats fram där gränsdragningarna är enklare: alkoholhaltiga drycker får inte förtäras på offentlig plats.

– Det här gör lokala ordningsstadga mer lik den som finns i andra kommuner, säger Lennart Eriksson.

Att de nya reglerna skulle leda till att ett picnic-sällskap vid Kumlasjön får sin vinflaska beslagtagen av polisen, eller att nyårsfirare på torget får champagnen uthälld, tror inte kommunledningen.

– Det här ger polisen möjlighet att ingripa om det skulle bli stökigt, i vissa fall har de inte haft det redskapet som ordningsstadgan ser ut i dag, säger Lennart Eriksson.

Kommunfullmäktige ska besluta om den nya ordningsstadgan vid sitt sammanträde 19 april.

Annons