Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro är en levande musikstad

Annons

De senaste åren har Örebro förknippats allt mer som musikstad. Under hösten har jag fördjupat mig i olika delar av Örebros musikbransch. I Örebro finns väldig många som helt eller delvis försörjer sig på musik; det är producenter, låtskrivare, techbolag, musiker, artister och allt där emellan. Det finns många framgångsrika och spännande proffs i Örebro. Oftare än vad många kanske vet så är örebroare inblandade i låtarna som toppar listorna på Spotify, inte minst inom Hip-hopen händer väldigt mycket just nu.

Men i ett första steg vill jag särskilt uppmärksamma Örebros livescen. Örebro har kanske har den mest intressanta och aktiva musikscenerna i landet, vid sidan av Stockholm. Med scener som Conventum, Satin, Ritz, STÅ, Stadsträdgården, Frimis, Watt och många fler kan man i dag se nästan vilken musikgenre som helst live i Örebro. Festivalen Live at heart gör hela Örebro City till en scen under några dagar varje år och nya arrangörer skapar festivaler och uppträdanden även utanför citykärnan.

Allt fler tar en weekend till Örebro för att uppleva vårt nöjesutbud.

Det blir tydligt att när det gäller livescenerna, så drar de kommersiella scenerna varandra. Ihop med hög kvalitet på mat- och restaurangutbud har nöjesutbudet de senaste åren nästan exploderat i Örebro.

Nöjes- och besöksnäring skapar nya jobb och håller city levande fler dagar i veckan och drar besökare från hela Mellansverige. Mellan 2012-2018 har omsättningen inom restaurang ökat med 46 procent i Örebro City och omsättningen på hotellen har ökat med 23 procent. Bokningsbolagen har alltid Örebros olika livescener högt upp på önskelistan och det finns idag publikunderlag att ha flera stora event samtidigt. Allt fler tar en weekend till Örebro för att uppleva vårt nöjesutbud. Det är bra för kommunens attraktivitet men det är också väldigt roligt för oss som bor här. Och ju fler som känner till utbudet, ju fler kommer och desto större publikunderlag finns det för både det smala och det breda i vår egen stad.

Där är kommunledningens ambition att kulturkvarteret kommer spela en viktig roll framåt.

Conventum lägger en viktig plattform för utvecklingen men det är bredden av eldsjälar och entreprenörer som lägger ner tid och kraft som möjliggör det fantastiska utbudet. Arrangörer har blivit fler och inte minst Live at heart har skapat många intressanta musikmöten mellan musiker och artister långt utanför kommunens gränser och även ökat förutsättningarna för artister och scener att hitta varandra under resten av året.

Det som flera dock lyfter vid mina möten under hösten är att det fattas icke-kommersiella scener efter fritidsgården. Den där man kan möta en publik och växa och som kan fungera ännu mer som plantskola för våra egna förmågor. Där är kommunledningens ambition att kulturkvarteret kommer spela en viktig roll framåt. Ihop med studieförbunden, kulturskolan och olika arrangörer kan kulturkvarteret skapa nya spännande möjligheter för den icke-kommersiella scenen.

Syftet med höstens fördjupning var att få en djupare förståelse av vad som skapat den positiva utvecklingen, få en breddad kunskap om vad som sker och hur det offentliga med begränsade resurser kan stötta utvecklingen på rätt sätt. Men självklart är även syftet att göra Örebro mer känd som den fantastiska musikstad det är! Både bland örebroarna själva men också i resten av landet. Var och en av oss kan vara de ambassadörer som Örebro behöver för att ytterligare stärkas som musikstad!

Ullis Sandberg

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel