Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro behöver mål och visioner för arkitekturen

En kommun som växer kan inte enbart ha en plan för att bygga. En stad måste ha en strategi för hur vi utformar byggnader och offentliga rum. Många städer använder arkitekturen för att sticka ut i konkurrensen med andra. Men Örebro saknar mål och visioner för arkitekturen. Det vill vi ändra på.

Annons
Medborgarhuset, Örebro. Sevärd arkitektur. Arkivfoto: Håkan Risberg

Kasper Salin-priset är det förnämsta priset en byggnad kan få i Sverige för sin arkitektur. Det utdelas årligen av Sveriges Arkitekter och en gång har en byggnad i Örebro fått priset. Det var 1965 då utmärkelsen gick till arkitekterna Erik och Tore Ahlsén för Medborgarhuset vid nuvarande Olof Palmes torg. Nästa år har det gått 40 år sedan Örebro fick ett betydande pris för arkitektur.

Arkitektstudenter kommer fortfarande till Örebro för att titta på byggnader och bostadsområden, men det är inte det nya Örebro som de besöker. De studerar Medborgarhuset, stjärnhusen i Rosta och Baronbackarna. Vi menar att Örebro behöver en strategi som beskriver hur vi kan höja nivån på arkitekturen. Utmaningen för kommunen, fastighetsägare, byggföretag och arkitekter ligger i att höja kvaliteten på allt som byggs i alla våra gemensamma rum.

Stockholm, Göteborg och Malmö har redan tagit fram planer för arkitekturen. Vi har mycket att vinna på att följa deras exempel och ta fram en plan för kvalitet, innovation och hållbarhet i arkitektur. Örebro tävlar i dag med andra städer i Sverige och Europa om att attrahera människor och företag. Då är arkitekturen en del av stadens varumärke. En arkitekturstrategi kan bli ett offensivt verktyg som ger oss ett försprång gentemot andra städer i Mellansverige. Det skulle komplettera och stödja det arbete som pågår med att utveckla varumärket Örebro mot visionen att bli Skandinaviens mest attraktiva medelstora stad.

Staden Bilbao i Spanien är ett exempel på hur arkitektur kan bli symbolen för en hel stad. 1997 invigdes Guggenheimmuseet som ritades av arkitekten Frank Gehry. Museet är det fysiska uttrycket för förvandlingen från industristad till kulturstad. Vilken framtida byggnad vill vi som bor i Örebro ska bli vårt eget Guggenheim? Örebro har blivit modigare. Konstutställningen Open Art och Svenska Kammarorkestern är två uttryck som sätter staden på kartan, inte bara i Sverige utan även utomlands. Vi menar att nyskapande arkitektur kan bidra till att flytta fram Örebros position ytterligare.

Trots att kommunen saknar en arkitekturstrategi ser vi positiva tecken. När det gäller det framtida kulturkvarteret och det nya resecentrum har kommunen arbetat metodiskt för att få arkitektur av hög kvalitet. En rad svenska och internationellt erkända arkitektföretag blev inbjudna att komma med kreativa förslag. Vi vill att Örebro tydliggör sina ambitioner i arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor. Kommunen bör därför ge stadsarkitekten Peder Hallkvist i uppdrag att ta fram ett förslag till arkitekturstrategi. Strategin kan innehålla mål om att bjuda in till fler arkitekttävlingar och möjligheter att uppföra tillfällig arkitektur.

Stadsarkitekten bör även samla engagerade aktörer till ett rundabordssamtal om hur vi höjer kvaliteten på arkitekturen. Målet ska vara att lägga grunden för ett nytt Kasper Salin-pris till Örebro inom fem år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons