Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro byggerstaty av prinsen

Kommunen planerar att bygga en jättelik staty av Daniel Westling i Brickebacken och hans gamla hem ska bli ett museum. Kostnaderna kan komma att bli upp emot tio miljoner kronor.

Planerna på att förvandla Daniel Westlings hem de två första åren i hans liv till ett museum och dessutom resa en staty av honom har varit hemliga. Hittills har inget läckt ut, men nu avslöjar enhetschefen Otto Mörner allt för NA.

– Eftersom det handlar om rätt mycket pengar ville man inte gå ut med något förrän allt är klappat och klart. Det blir så mycket tjafs annars, säger han.

Minst fem miljoner

Statyn ska bli fem meter hög och av brons. För att få ned kostnaderna har kommunen tecknat kontrakt med den estniska skulptören Jaan Kaplinski. Det handlar trots detta om minst fem miljoner kronor.

– Folk kan nog tycka att det är mycket pengar, men man tänker ta pengar från försäljningen av fastigheter hos Öbo, och då är det ju bara en liten del av den summan, säger Mörner.

Statyn ska stå utanför Daniel Westlings före detta hem på Björkrisvägen 2 c. Själva lägenheten ska bli ett museum, och det kostar ytterligare ett antal miljoner. Till en del kommer byggherren Per Johan Behrn att hjälpa till med pengar.

– Sommartid kommer vi att köra en direkt busslinje till museet från centrum, säger Otto Mörner.

Komplett uppsättning betyg

För tillfället jobbas det med att samla in föremål. Man har exempelvis redan en komplett uppsättning av Daniel Westlings betyg från ettan till nian. Bland dyrgriparna återfinns en hemvideo från familjen Westlings semester på Gotland 1982.

– Det här kommer att sätta Örebro på kartan. Tyskarna är tokiga i allt som har med det svenska kungahuset att göra, säger Otto Mörner.

I dag lever Mats Källström i lägenheten. Han känner till att Daniel Westling har bott där och tycker om framtidsplanerna, även om det innebär att han måste flytta.

– Jag är positiv. Jag gillar historia och kungligheter, säger han.

För att klara av den väntade anstormningen av besökare tvingas kommunen att ta bort ett mindre grönområde intill hyresfastigheten, och en bit av en lekpark. Det måste man göra för att få till en bra parkeringsplats.

– Visst är det synd om de som brukar vara i grönområdet och för barnen, men det måste vägas mot den kungliga glansen, säger Otto Mörner.

För detta krävs dock att kommunen gör om detaljplanen för området.

– Inga problem. Det kommer att gå snabbt för politikerna tror på den här idén, säger han.

”Kan bli hur stort som helst”

Hovet uppges ha givit klartecken till planerna. Invigningen av statyn och museet blir i anslutning till det stora bröllopet i sommar. Därför kan inte Daniel Westling närvara personligen. Sedan är förhoppningen att den kungliga familjen kommer dit i samband med deras besök i Örebro i augusti.

– Det här kan bli hur stort som helst, säger Otto Mörner.

NA har sökt ansvariga kommunalråd för en kommentar, men inte lyckats nå dem.