Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro – Europas kulturhuvudstad?

Det är verkligen glädjande varje gång kulturen lyfts fram som något avgörande viktigt. Tack, Anders Nilsson! (NA 23 november). Även landshövding Maria Larsson har tidigare lyft fram kulturhuvudstadsfrågan. Mycket finns på plats i Öre broregionen som kunde vara en utgångspunkt för en ansökan att bli Europas kulturhuvudstad 2029, precis som Anders Nilsson påpekar. Vi har en rad kulturarrangemang och kulturaktörer som intresserar och engagerar både lokalt, nationellt och internationellt. Vi har satsningen på Kulturkvarteret. Men steget till att ansöka är långt större.

Det innebär att startskottet behövde gå 2021.

Redan 2012 gjorde Kulturnämnden en utredning i frågan. Några av slutsatserna var att framförhållningen både organisatoriskt och ekonomiskt är en stor utmaning. Örebro skulle behöva en 8-årsperiod av beslutsam förberedelse för att klara det. Detta visar erfarenheterna både från Umeå och Åbo. Det innebär att startskottet behövde gå 2021. Alltså väldigt bråttom, inte minst för att ett etablerat samarbete mellan Örebro Kommun och Region Örebro län redan nu borde finnas på plats. Samtidigt ska en ansökan med ett särskilt kulturprogram lämnas in.

Programmet ska ha en europeisk dimension och gälla för hela kulturhuvudstadsåret. Här handlar det inte om vad man har i nuläget utan att beskriva vad man vill bli och vilken ekonomisk insats man är beredd att göra.

Ett annat bekymmer – ett grundproblem för Örebro kommun – är att det inte finns en egen stark kulturorganisation.

Även om EU och staten bidrar med pengar behövs en stor egeninsats. Åbo stad satsade själva cirka 180 miljoner fram till 2011! Det krävs stort nytänkande för att åstadkomma summor av denna storleksordning när ekonomin stramar åt både i kommun och region och Örebro kulturnämnds budget år efter år dras med krympande anslag. Ett annat bekymmer – ett grundproblem för Örebro kommun – är att det inte finns en egen stark kulturorganisation. Tyvärr inte ens en kulturchef som kunde ta ett samlat grepp över en så stor, närmast gigantisk satsning som denna.

Med detta sagt som realistisk utgångspunkt vill jag verkligen betona att det vore ett fantastiskt lyft för vår region om det kunde bli möjligt att vara med på resan mot målet att bli en av Europas kulturhuvudstäder. Kanske Örebroregionen behöver en utmaning av den här dimensionen för att ta sig samman och starta en utvecklingsprocess? Men det är väldigt bråttom om alla de förutsättningar som krävs ska komma på plats. Kanske får siktet ställas in på ett ännu längre framtidsperspektiv. Men resan – den måste påbörjas nu!

Börje Ström

Liberalerna, andre vice ordförande Kulturnämnden Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel