Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro firar (cirka) 750 år

Nu börjar Örebro planera för sitt 750-års-jubileum, år 2015.  Ett litet bekymmer finns. Ingen vet exakt hur gammal Örebro stad är, men man firar ändå.

Annons

Tiden går. Snart har 50 år passerat sedan Örebro tog sig för att fira sitt 700-års jubileum. Någon som minns feståret 1965? Det var arrangemang i hela stan i omgångar under ett helt år, och med kunglig glans.

Och nu är det dags i gen.

– Det ska bli stort ett jubileum för medborgarna i Örebro, vi vill ha med föreningslivet, skolor, kort sagt alla örebroare, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S).

Exakt hur programmet kommer att se ut för firandet är förstås inte klart. Men politikerna har satt av pengar till förstudier. 200 000 kronor till en allmän sådan, och 250 000 kronor till Örebro läns idrottsförbund som ska undersöka om staden kan få idrottstävlingar med SM-status.

Länsidrottschefen Inge Blomberg tror att det är högst möjligt att få en SM-vecka till Örebro på vintern.

– Med tanke på längdskidåkning med Ånnaboda/Kilsbergen som huvudort. I förstudien vill vi också vara lite kaxiga och även söka för sommaridrotter, säger Inge Blomberg, som räknar med att förstudien ska vara klar under våren 2012.

Örebro kommun vill slå på stort under jubileumsåret. Det man hittills talat om är att åtminstone en internationell storartist ska uppträda på Behrn arena, det ska bli utställningar, och en rad andra aktiviteter. Kommunen vill också att jubileumsåret på sikt ska sätta avtryck i stadsmiljön: ”det kan vara ett nytt kulturhus, en spårvägslinje eller en ny stadsdel”, som det står i den korta presentationen.

Hur gammalt Örebro är som stad är vet ingen med bestämdhet. Inför stadens jubileumsfirande på sextiotalet utredde landsantikvarie Bertil Waldén frågan. Han kom fram till att staden troligen var från senare delen av 1200-talet. Mer exaktare än så kunde han inte vara.

– Något stadsprivilegiebrev upphittades aldrig, och det beror helt enkelt på att medeltida städer inte grundades av någon statsmakt, utan det kom först på 1600-talet när staten vuxit sig stark, säger Thord Strömberg, forskare vid Örebro universitet.

Men Örebro firade ändå sina 700 år, 1965. Och ett jubileum, det blir det snart igen.

De besvärande uppgifterna från sextiotalet verkar ha fallit i glömska i det nutida Örebro. Kommunalrådet Lena Baastad (enligt säkra källor född 1974) blir förvånad när hon får höra historiken.

–Det där var ju en nyhet. För mig har det varit en självklarhet att Örebro verkligen ska fylla 750 år, 2015, säger hon.

Spelar årtalet någon roll tycker du?

– Nej, jag tror ändå det finns en acceptans för ett jubileumsfirande.

Annons