Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro hjälper Musikhjälpen igen – startar jätteinsamling för att få ihop 1,5 miljoner till barn utsatta för sexhandel

Nu kraftsamlar Örebro igen för att hjälpa utsatta barn. I samband med Musikhjälpen startar NA, City Örebro, Svenska kyrkan och Musikscen Örebro en insamling för att stoppa sexhandeln med barn.
– Örebro är bra på att hjälpa, säger chefredaktör Anders Nilsson som hoppas på minst 1,5 miljon kronor i den digitala insamlingsbössan.

Annons

Förra året var Musikhjälpen i Örebro. Varje dag fylldes Stortorget med folk som ville vara med och skänka pengar. Då var temat Barn i krig har rätt att gå i skola och rekordsumman 49 miljoner kronor samlades in. Nu har Radiohjälpen fördelat pengarna till en rad länder där barn i olika konfliktområden får möjlighet till undervisning.

Men nu är det dags igen för Musikhjälpen. I år är man i Umeå och temat den här gången är Barn är inte till salu. Pengarna som samlas in 2017 ska gå till att motverka sexhandeln med barn.

Musikhjälpen drar igång på allvar den 11 december men redan nu kan man vara med och skänka pengar. Svenska kyrkan, City Örebro, Musikscen Örebro och Nerikes Allehanda har gått samman och startar en insamling under namnet Örebro tillsammans för Musikhjälpen.

– Vi vill göra något gemensamt, säger Stina Storm, vd för City Örebro.

– Och det finns ett engagemang i Örebro och hela länet. Örebro samlade ju in mest pengar förra året till Världens barn och näst mest i år. När Musikhjälpen var i Örebro slog man också insamlingsrekord, fortsätter Anders Nilsson, chefredaktör på NA, som tror starkt på örebroarnas insamlingsvilja.

Vad händer nu?

– Vi har tagit initiativet men vi vill vi ha med fler, säger Stina Storm och berättar att flera av City Örebros medlemmar, handeln, restauranger och fastighetsägare, har hört av sig och vill medverka.

– Om det gäller musik ska man höra av sig till mig, säger Björn Wallgren från Musikscen Örebro, om man vill arrangera ett evenemang av något slag.

– Och föreningar har hört av sig till mig, påpekar Anders Lennartsson, präst i Nikolai församling.

Allt har precis dragit igång, i fredags tog man beslutet att starta en gemensam insamling så än finns få konkreta idéer.

– Men det blir en spelning i Nikolaikyrkan den 12 december, säger Anders Lennartsson utan att närmare kunna precisa vilka som medverkar.

Hur mycket pengar tror ni att ni kan samla in?

– Om alla örebroare lägger tio kronor var kommer vi att få ihop 1,5 miljon, fortsätter Anders Lennartsson.

Hofors med sina 9000 invånare fick förra året ihop 1,2 miljoner till Musikhjälpen. Borde inte Örebro kunna samla in mer?

– Vi kan väl börja med 1,5 miljon kronor, så får vi se sen hur mycket det blir, säger Anders Nilsson.

NA kommer också att fortsätta att skriva om insamlingen och göra reportage på årets Musikhjälpentema under vinjetten Vi bryr oss. Har ni tips och idéer på saker vi borde ta upp, eller vill ni berätta om hur just ni samlar in pengar? Hör av er till reporter Christina Eriksson på 019-15 50 36, eller mejl [email protected].

Faktaruta: Hur gör jag för att skänka pengar?

Om du vill delta i insamlingen som arrangeras av Svenska kyrkan, City Örebro, Nerikes Allehanda och Musikscen Örebro gör du så här:

Gå in på bossan.musikhjalpen.se och klicka på ”Sök bössa”. Skriv ”Örebro tillsammans för Musikhjälpen” i sökrutan och när insamlingsnamnet dyker upp så klickar du på det. Därefter klickar du på ”Gå till insamling/tävling”. Välj betalningsmetod – swish, betalkort eller sms. Välj sedan belopp och betala. Klart.

Länk till insamlingsbössan:

 http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/orebro-tillsammans-for-musikhjalpen

För er som vill betala på annat sätt finns ett postgiro där du kan sätta in pengar. 640 10 13-5. Märk med Musikhjälpen. Vi ombesörjer att alla pengar sätts in på Musikhjälpens konto.

Klicka här för att titta in på facebooksidan.

Faktaruta: Vad är Musikhjälpen?

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. Det går ut på att tre programledare stängs in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. Sedan sänder P3 och SVT dygnet runt från glasburen, i 144 timmar. Tillsammans med Radiohjälpen samlar man in pengar och uppmärksammar en humanitär katastrof. Musikhjälpen har ett nytt tema varje år. Årets tema är Barn är inte till salu. Idén kommer ursprungligen från en radiostation i Holland som skapade programmet Serious Request år 2004.

I år sänds Musikhjälpen från Umeå mellan den 11 och 17 december. Förra året var man i Örebro.

Musikhjälpen genom åren:

2008, Malmö 13-19 decemberÅrets tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp.Programledare: Henrik Torehammar, Kitty Jutbring och Ehsan Noroozi.Insamling: 3 016 247 kronor.

2009, Göteborg 14-20 decemberÅrets tema: Din musik stoppar malaria.Programledare: Ametist Azordegan, Christer Lundberg och Jason Diakité.Insamling: 5 748 442 kronor.

2010, Malmö 13-19 decemberÅrets tema: Barn är inte till salu.Programledare: Martina Thun, Nour El-Refai och Jason Diakité.Insamling: 12 236 417 kronor.

2011, Göteborg 12-18 decemberÅrets tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan.Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Jason Diakité.Insamling: 18 104 362 kronor.

2012, Malmö 10-16 decemberÅrets tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten.Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Jason Diakité.Insamling: 23 301 823 kronor.

2013, Göteborg 9-15 decemberÅrets tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet.Programledare: Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare.Insamling: 28 426 046 kronor.2014, Uppsala 8-14 decemberÅrets tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv.Programledare: Kodjo Akolor, Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren.Insamling: 30 489 975 kronor.

2015, Linköping 13-19 decemberÅrets tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet.Programledare: Kodjo Akolor, Gina Dirawi och Linnea Henriksson. Insamling: 31 105 000 kronor.

2016, Örebro 12-18 decemberÅrets tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan.Programledare: Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Howlin' Pelle Almqvist. Insamling: 49 003 745 kronor.

2017, Umeå 11-17 decemberÅrets tema: Barn är inte salu.Programledare: Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström.

Källa: Sverigesradio.se.