Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro Hockey betalar inte hallhyra till kommunen

I protest mot de dåliga förhållandena i ishallen har Örebro Hockey låtit bli att betala hallhyra. Klubben har nu en skuld till kommunen på drygt en halv miljon kronor.
– Vi har valt att hålla inne hyran, säger Örebro Hockeys ordförande Davor Dundic.

Örebro Hockey slutade betala hallhyra till kommunen redan under förra året. Nu har summan tickat upp till cirka 500 000 kronor.

– Det är obetald hyra från hösten förra året och framåt, berättar Lillian Eriksson som är kultur- och fritidschef på Örebro kommun.

Örebro Hockeys ordförande Davor Dundic bekräftar att det var ett medvetet val från styrelsen att inte betala hyran.

– Vi har valt att hålla inne hyran eftersom vi ville få till stånd en dialog om kostnaden. Rätt eller fel vet jag inte, men nu händer det i alla fall något, säger han och fortsätter:

– Det har dragit ut på tiden, men nu ska vi ha ett möte med Lillian Eriksson i nästa vecka. Det är inte summan i sig utan rimligheten i den, och kostnaden i framtiden som vi vill prata om.

Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) fick information om Örebro Hockeys skuld för en dryg vecka sedan, och hoppas på en snabb lösning.

– Örebro Hockey ska så klart betala sin skuld. Nu är det upp till klubben och kommunen att komma överens om hur det ska ske. Vi vill lösa det här i god och kamratlig anda, säger Staffan Werme.

Kan du förstå Örebro Hockeys val att inte betala hyran på grund av missnöje med hallens skick?

– Både och. Om man inte vill betala för något man hyr får man göra det på rätt sätt, säger Werme och fortsätter:

– Örebro Hockey hade kunnat sätta pengarna på ett konto hos länsstyrelsen så länge. Sedan hade man kunnat diskutera om de hade rätt eller inte. Hallen är inte speciellt bra, men det har den inte varit på länge och det handlar ju inte om någon hyreshöjning, utan att hockeyn fått mer publik och högre hyra den vägen.

Påverkar klubbens agerande det fortsatta samarbetet med hallbygget?– Det viktiga nu är att kommunen och Örebro Hockey hinner fundera över vilka intäkter hallen kan ge, så vi inte hamnar i det här läget igen. Och det har vi tid till nu. Vi kan bygga mer utan att förbygga oss, säger Staffan Werme.

BAKGRUND

Örebro kommun har ett hallhyresystem som är baserat på publikintäkter. Örebro Hockey betalar 20 procent av intäkterna i hyra.

Den 3 oktober läckte det in vatten från det trasiga halltaket under hemmamatchen mot Sundsvall.

”Om vi har en stormatch med 3 500 åskådare i hallen så betalar vi 70 000 kronor för tre timmar. Skulle man hyra ut en sån här lokal till ett vanligt företag, och det regnar in och är minusgrader, skulle företaget inte betala en krona” sade sportchef Mikael Fahlander efter matchen, och uppmanade Örebro Hockeys styrelse att inte betala hallhyran.