Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro kan hyra sig ur bostadskrisen för kommunens äldre

Örebro är en av 127 kommuner i Boverkets årliga enkät som uppger ett underskott på boenden för äldre med särskilda vård- och omsorgsbehov. Uppskattningar visar att det saknas 560 nya boenden med 25 000 platser fram till 2026.

Örebro uppskattar att bristen kan vara åtgärdad först om upp till fem år. Det är givetvis väldigt problematiskt, eftersom 25 procent dör i väntan på att få flytta in enligt Socialstyrelsen. SPF Seniorerna och en rad ledande forskare anser att det är orimligt att Örebro och andra bristkommuner inte planerar platser på särskilda boenden bättre.

Den här gruppen äldre kommer att fortsätta att öka och det är ohållbart att kommuner istället låter äldre vårdas hemma av hemtjänsten eller på sjukhus. Det ökar bara köer och kostnader på andra håll i vårdkedjan.

Ett boende i modulhusutförande kan vara på plats 60 dagar efter byggstart ...

Nationalekonomen Peter Stein menar att kommuner eller övrig offentlig sektor inte klarar den här utmaningen på egen hand. Örebro behöver privata lösningar som snabbt kan komma på plats.

Kommunen bör nu överväga att hyra sig ur den värsta krisen.

Ett boende i modulhusutförande kan vara på plats 60 dagar efter byggstart och kan då tillföra behövliga platser under tiden som långsiktiga, permanenta lösningar färdigställs.

En beprövad metod för att hantera andra bostadsrelaterade demografiska utmaningar – till exempel vid förändrade barnkullar inom skola och förskola och i samband med flyktingkrisen.

Jonas Wallstedt

vd, Expandia Moduler

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel