Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro kommun drarin sponsringspengar

Skarp kritik riktas mot Örebroföretaget Poolmedia för deras avtal med Riksförbundet Hem och Skola. Men företagets vd Morgan Falk tror inte att man tar stryk av den senaste veckans uppståndelse.
– Vi blev kallade för ett skojföretag i pressen i juli 2006. I augusti körde vi på som vanligt igen, säger han.

Det var i onsdagens avsnitt av SVT:s ”Uppdrag granskning” som blickarna riktades mot samarbetet mellan Hem och Skola och telemarketingföretaget Poolmedia. Under 2009 fick Hem och skola närmare 43 miljoner kronor i sponsorbidrag till olika kampanjer, bland annat Nolltolerans mot mobbning och Rökfri Ungdom. Av de 43 miljonerna gick 34 miljoner till Poolmedia, närmare 80 procent av pengarna. Man menade att det främst berodde på omkostnader.

– Det finns ett gällande avtal som sträcker sig till 2027 och det var på deras begäran som det förlängdes 2008. Det förra avtalet gällde fram till 2013, berättar Poolmedias vd Morgan Falk.

Fördelaktigt avtalHan menar att avtalet kan verka väldigt fördelaktigt för Poolmedia – och mindre gynnsamt för Hem och Skola.

– Men i programmet snackades det inget om att han som skrev under avtalet för Hem och Skola kanske gjorde ett dåligt avtal.

Tror du att det blir svårt att ragga sponsorer framöver?– Nej, det tror jag inte. Vi blev kallade för ett skojföretag i pressen i juli 2006. I augusti körde vi på som vanligt igen.

Har ni fått många reaktioner efter reportaget?– Såklart det har blivit en del reaktioner. Och det finns de som har varit riktigt sura. Men inte jättemånga, säger Morgan Falk.

Örebro kommun tackasPå Rökfri Ungdoms hemsida tackar Hem och Skola sina sponsorer för bidragen. Överst på listan finns Örebro kommuns Barn- och utbildningsnämnd, som är en så kallad guldmedlem.

– Det känns väldigt illavarslande att vi bidragit till det här. Det är inte aktuellt att fortsätta att sponsra de här projekten, säger Marie Holm, programchef för Barn- och utbildning.

Under 2009 skänkte enheten 12 000 kronor till Rökfri Ungdom. I år har summan legat på 3000 kronor.

– Det är inga stora summor. Men det handlar om vår trovärdighet.