Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro kommun har nog inte glömt Norr

Replik

Jag slutade som ansvarigt kommunalråd i september 2017 och då fanns det gott hopp om en positiv utveckling kring Lillån Center (eller gamla Wessels, så att även äldre örebroare vet vad jag menar…). Och mycket har hänt: både butiker, snabbmat och annan service har tillkommit och det finns gott hopp både om fler bostäder och om en livsmedelsbutik.

Men det är alltså drygt 2,5 år sedan jag slutade som ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnad och jag kan inte svara på vad som hänt sedan dess. Då skulle en ny detaljplan tas fram för att möjliggöra hundratals nya bostäder i området, då hade både ägaren till Lillån Center och jag kontakt med stora livsmedelskedjor och vi försökte skapa en tydlig plan för när vatten och avlopp skulle finnas framdraget till området (vilket är en förutsättning för fler bostäder).

Ägarna till Lillån Center har alltid varit positiva till utvecklingen och drivit på arbetet med att planera för bostäder och annat i området.

Nu nämns jag i diskussionen om en ny padelhall i området (NA 17 mars) och då vill jag passa på att klargöra några saker:

Min bild är att kommunen jobbar för utveckling av området mellan Lillån och Hovsta. Fler bostäder ”bakom” gamla Coop-fastigheten vore ett viktigt steg för det.

Att medverka till mer aktivitet kring Lillån Center var väldigt prioriterat när jag var ansvarigt kommunalråd: kommunen la ovanligt mycket resurser och jag la otroligt mycket tid på möten och tjat för att få till något i området.

Det går att öppna en matbutik i området även i nuläget, men syftet med att planera för fler bostäder i området är både att Örebro växer åt det hållet men kanske framförallt att planeringen i sig skapar underlag för handel, service och liknande. Det sätt kommunen kan påverka är genom att ta fram detaljplaner som möjliggör bebyggelse, att bygga ut vatten- och avlopp samt att bidra vid kontakter med livsmedelskedjor och liknande. Ägarna till Lillån Center har alltid varit positiva till utvecklingen och drivit på arbetet med att planera för bostäder och annat i området.

Jag är inte expert på padel, men all aktivitet i området kommer att underlätta utbyggnad och (förhoppningsvis) även livsmedelshandel. Men som sagt: vad som hänt efter att jag slutade hösten 2017 har jag ingen koll på.

Björn Sundin

fd kommunalråd (S) med ansvar för

samhällsbyggnad (2011-2017)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel