Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro kommun planerar inte att lägga ned Seniorfestivalen och sommarvistelsen

Svar

Låt oss först och främst tacka Kristina Malmsten för din debattartikel (NA 18 mars) och redan inledningsvis klargöra en viktig sak: Varken sommarvistelsen för äldre eller Seniorfestivalen har lagts ner.

Det beslut som togs av Hemvårdsnämnden i början av året innebär att vård- och omsorgsförvaltningens insatser i år prioriteras till annat. Örebro kommun står inför stora utmaningar och välfärden byggs ut i en takt som inte skådats sedan 1960-talet. Under de senaste åren har över 200 vård- och omsorgsplatser tillkommit och utbyggnaden kommer att fortsätta. Just nu påbörjas arbetet med ett nytt vård- och omsorgsboende i Bettorp med 80 platser.

Just nu finns dock inte de praktiska möjligheterna på grund av att alla krafter jobbar i det akuta skedet med coronakrisen.

Vår gemensamma politiska vilja är att både sommarvistelsen och Seniorfestivalen i framtiden ska arrangeras. Vår tanke var därför att påbörja en ordnad dialog med förvaltningen och inte minst företrädare från civilsamhället och andra aktörer som har hört av sig till oss och meddelat att man kan och vill ställa upp för att ordna den här typen av arrangemang.

Just nu finns dock inte de praktiska möjligheterna på grund av att alla krafter jobbar i det akuta skedet med coronakrisen. Det gör att även om Folkhälsomyndigheten skulle lätta sina rekommendationer framåt sommaren och hösten saknas i dag förutsättningarna att planera och praktiskt genomföra både sommarvistelsen och Seniorfestivalen i år.

I dessa tider är det viktigt att vi hjälps åt så mycket vi kan.

Örebro kommun kommer samtidigt att kunna rekvirera över 8 miljoner kronor från Socialstyrelsen för ett statsbidrag som ska gå till bekämpandet av ofrivillig ensamhet. Vad medlen kommer att kunna användas till utifrån rådande omständigheter får vi återkomma med. Men vi vill vara tydliga med att ofrivillig ensamhet är en fråga vi på alla sätt och vis tar på fullaste allvar och förstår på så sätt den oro som Kristina Malmsten ger uttryck för.

I dessa tider är det viktigt att vi hjälps åt så mycket vi kan. Ensamheten kan bli mycket påtaglig utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att de som är över 70 år ska undvika sociala kontakter. Civilsamhället, genom församlingar och föreningar, spelar en stor roll varje dag och kanske extra mycket nu. Även om kontakten med äldre grannar, bekanta och släktingar just nu blir digital eller per telefon/brev har den aldrig varit viktigare.

John Johansson

Socialdemokraterna, ordförande Programnämnd social välfärd

Fisun Yavas

Socialdemokraterna, ordförande Hemvårdsnämnden

Anna Andersson

Kristdemokraterna, vice ordförande Programnämnd social välfärd

Annika Tholster

Centerpartiet, presidieledamot Programnämnd social välfärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel