Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro kommun  vägraröverta kartongbruket

Örebro kartongbruk läggs ner vid månadsskiftet. Nu vill företrädare från företaget att kommunen ska rädda bruket.

Otto Ohrvik, före detta vd och till nyligen löntagarkonsult på Örebro kartongbruk, menar att brukets överlevnad hänger på kommunen.

– Kommunen är i första hand intresserad av att köpa upp marken. Men de har varken behov eller kraft att använda den nu och därför har jag föreslagit att kommunen köper upp marken och leasar ut den på ett företag som driver bruket vidare, säger Otto Ohrvik.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) har kommunen aldrig varit intresserad av att ta över bruket.

– Det skulle bara vara en möjlighet om vi var 100 procent säkra på att det inte innebär några kommande kommunala kostnader, och det har ingen kunnat garantera.

Anledningen är att ägaren till bruket måste ansvara för sanering av marken, något som kan kosta många miljoner. Ägaren av bruket, franska La farge, har sagt upp det 70-tal arbetare som jobbar på fabriken till den 15 augusti. Antagligen kommer verksamheten att läggas ned redan den sista juli.