Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa bibliotek för böcker från dödsbon

Annons
Insändarskribenten  funderar på en inte Brunnsparken i Örebro vore en bra plats för ett bibliotek för böcker från olika dödsbon.

Jag oroas sedan länge av tanken att mina böcker, när jag avlider, skall hamna på soptippen för att sedan brännas. Det bör finnas tusentals äldre människor i Sverige, som är i samma situation och delar mina farhågor. Tonvis av värdefulla böcker kommer att försvinna på bokbål och det berör mig så illa. Detta var Hitlers metod att utrota den judiska kulturen.

Man borde kunna bygga upp ”bibliotek” av dessa böcker!

Den 2 mars 2019 läste jag på Svenska Dagbladets kultursida om en statlig utredning, ”Demokratins skattkammare”, som föreslår att biblioteken bör bli en del av totalförsvaret. Redan i våra dagar sprids via internet fejkade nyheter och desinformation av krafter, som försöker bryta ner vår inre trygghet och säkerhet och så splittring.

För att stå emot dessa krafter behöver vi en plats i närheten av hemmet där människor kan träffas och i lugn och ro skaffa sig kunskap dels från böcker dels av varandra och lära sig att ifrågasätta falska rykten med mera.

I mitt fall skulle Brunnsparken vara ett sådant ställe där dödsbon skulle kunna lämna böcker och där det finns en professionell bibliotekarie (pensionerad?) och ett antal volontärer (pensionärer?), som sorterar och tar hand om böckerna samt inbjuder till samtal, studiecirklar, bokcirklar med mera i en lugn och trygg miljö.

Ingevi Fall

Örebro

Annons