Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro län behöver alla sina akutsjukhus

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Svar till Richard Wentzel, NA 17 juni.

Richard skrev: Styrsystemet för svensk sjukvård är dysfunktionellt. Ett grundproblem är bristande balansering av ansvarsfördelningen mellan politiken, tjänstemansorganisationen och professionen.

Jag instämmer! Politiken har delegerat för mycket till tjänstemannaorganisation och profession som enligt din egen utsago saknar helhetsbild.

Richard skrev: Man borde sträva efter att komma överens om vad som är viktigt för befolkningen som helhet. … eller är effekten för glesbygd och sysselsättningspolitik viktigare?

Befolkningen som helhet bor även i det du kallar glesbygd. Vi betalar skatt till regionen och har rätt att ställa krav. Industrin och alla de som bor och verkar utan för Örebros närområde är lika viktiga för region Örebro som de som lever och verkar i centralorten. Och sjukvård är en del av regionalpolitiken och ett regionalt uppdrag. Det är ett problem om sjukvården vill se sig som en isolerad ö i samhället.

Skenande kostnader, längre vårdköer, fler vårdskador och färre som faktiskt får vård har kommit ut av detta.

Richard skrev: Kan underskottet i Sjukvården bero på att det är för dyrt att ha tre akutsjukhus i länet? Vad är rimliga kvalitetskrav för BB-verksamhet?

Nu vet jag inte var du och många av dina kollegor varit de senaste åren? Tyvärr verkar många läkare vara tämligen faktaresistenta även om vissa börjat se ett ljus i tunneln. Centralisering av vårdresurser och länskliniker är ett oekonomiskt sätt att bedriva vård, det framgår med stor tydlighet bland annat i den region vi kopierat vår vårdmodell från, nämligen Skåne. Skenande kostnader, längre vårdköer, fler vårdskador och färre som faktiskt får vård har kommit ut av detta. Tyvärr också onödiga dödsfall. Allt beroende på stressad och överbelastad personal, vilket leder till högre personalomsättning och arbetsskador. All evidens visar också att en normalförlossning är billigare och framförallt säkrare för mor och barn på en liten klinik än en stor. Underskottet i sjukvården beror snarast på stora kostnader för hyrläkare och forskning. Vi har för många Universitetssjukhus som konkurrerar om samma forskare och bjuder över varann i form av lokaler, löner och utrustning. Forskning är viktigt, men den borde styras och resursfördelas på ett övergripande plan, inte genom ekonomisk konkurrens.

Tvärtom borde politiken ingripa med stor kraft när verksamhetsledning och regiondirektör nonchalerar demokratiskt fattade beslut.

Richard skrev: Är det en överdriven följsamhet mot politikens beslut, en rädsla att framföra sakligt grundad kritik? Man kan förlora jobbet om man uppfattas som illojal.

Det omvända gäller tyvärr. Det finns många exempel i RÖL där läkare och annan personal tystats, omplacerats eller sparkats (eller frivilligt slutat) när man ifrågasatt sin verksamhetschef. Tvärtom borde politiken ingripa med stor kraft när verksamhetsledning och regiondirektör nonchalerar demokratiskt fattade beslut.

Och nej, det räcker inte med ett akutsjukhus. Regionens ekonomiska hjärta ligger faktiskt fortfarande utanför Örebro, tillväxten sker i det du kallar glesbygd, framförallt i Västra länsdelen. Örebro lever faktiskt i stor utsträckning på statliga pengar till Universitet, till SCB, till AF… Ska regionen som helhet fortsätta växa och överleva behövs tre akutsjukhus och en hel region som utvecklas.

Och ett sista tillägg – ett akutsjukhus i Karlskoga (och sannolikt även i Lindesberg) är av stor vikt för polis och räddningstjänst. För akuta drog- och alkoholtester, för omhändertagande av brottsoffer och andra skador när ambulans inte finns tillgänglig vilket tyvärr är alldeles för ofta.

Bengt Olsson

ekonomichef och fristående samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel