Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro län behöver fler kvinnor som startar och driver företag

Nyckeln till ökad tillväxt och välfärd är företagande – att knappt vart femte företag drivs av en kvinna är ett underbetyg för den svenska välfärdsstaten som behöver fler jobbskapare, skriver organisationen Företagarna i samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars.

Sverige behöver fler företag som skapar fler jobb. Därför behöver fler starta företag. Kvinnor är underrepresenterade bland företagare – här finns således den största potentialen.

När fler kvinnor startar och driver företag så får vi, förutom ett mer dynamiskt företagsklimat ...

Företagarnas siffror visar att knappt 15 procent av aktiebolagen i Örebro län har en kvinna som högsta befattningshavare i företaget. Det är en alldeles för låg siffra och något som borde oroa både kommunala politiker, tjänstemän och gemene man eftersom det hämmar både innovation och jobbtillväxt i hela länet.

Matematiken är inte alls komplicerad. När fler kvinnor startar och driver företag så får vi, förutom ett mer dynamiskt företagsklimat, även fler arbetstillfällen i Örebro län.

Kan vi underlätta än mer att driva företag inom sektorer där många kvinnor är anställda i dag så har kvinnors företagande god potential att växa i hela landet.

Att starta företag är i dag relativt enkelt men att driva företaget är betydligt svårare. Vi behöver därför underlätta för alla som vill driva eget företag i Sverige, både kvinnor som män. De fyra viktigaste åtgärderna vi på Företagarna ser är följande:

Förebilder behövs lyftas fram. För att fler kvinnor ska ta steget från anställd till företagare behöver samhället sända ut starka signaler om kvinnor som självklara företagsledare. Det finns idag många kvinnor som är framgångsrika entreprenörer och som kan inspirera fler att starta företag.

Stärk välfärdsföretagandet. Vi har idag en stor andel kvinnor som driver företag inom välfärdssektorn, en bransch med stor utvecklingspotential. Kan vi underlätta än mer att driva företag inom sektorer där många kvinnor är anställda i dag så har kvinnors företagande god potential att växa i hela landet.

Sänk kostnaden för att anställa. Eftersom många kvinnor som driver företag driver personalintensiva tjänsteföretag påverkar höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar, rigida arbetsmarknadsregler och höga skatter kvinnors företagande särskilt hårt.

Investerare behöver tänka om. Många kvinnor startar företag inom branscher de har passion för eller har lång erfarenhet från, inte sällan inom hälsa, skönhet eller vård. Men inom befintliga strukturer för finansiering ges många gånger inte förutsättningar för den här typen av företag vilket försvårar tillväxten för många bolag som drivs av just kvinnor.

Hanna Jonasson

regionchef Företagarna Örebro län och Värmland

Lina Skandevall

expert på kvinnors företagande,

Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel