Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örebro län sämst på att ta hem patienter

Örebro län har varit sämst i landet på att få ut färdigbehandlade patienter från sjukhusen. Det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Dagens Medicin har tagit fram siffror från januari till juni 2015 och där ser man att Region Örebro län ligger sämst till i statistiken. När Västernorrland bara har 55 utskrivningsklara vårddagar har Örebro län 207.

Rickard Simonsson är regiondirektör för Region Örebro län. Han menar att det blivit något bättre under hösten men inte tillräckligt för att situationen ska vara tillfredsställande.

– Attendo Rynningeviken har varit avlastande och bra men just nu har vi ändå ganska många färdigbehandlade kvar på sjukhuset.

Problemet, menar han, är också att alla färdigbehandlade inte syns i statistiken. De som ligger kvar kortare än fem dagar betalar regionen för, över fem dagar hamnar kostnaden på kommunens budget.

– De som ligger kvar bara fyra dagar syns inte i statistiken och det är egentligen ett större problem, eftersom de är fler, säger Rickard Simonsson och menar att både regionen och kommunerna i länet måste göra mer för att få bukt med problemet.

– Det behövs framför allt fler vårdboenden, säger han.