Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

136 nya vindkraftverk planeras i Örebro län

Det finns ingen samlad bild av vindkraften i Örebro län eller den önskade utbyggnaden av antalet vindkraftverk. Från dagens 39 vindkraftverk i länet finns planer på en utbyggnad till omkring 136 vindkraftverk, en ökning med 249 procent, de närmaste åren.

Annons

Det visar en kartläggning som NA har gjort. Det är ingen myndighet som i dag har en samlad bild av länets vindkraft eller expansionsplanerna och därmed kan göra en samlad bedömning. Det här är en sammanställning på uppgifter från länets kommuner men där finns ingen hundraprocentigt säker bild.

Antal planerade vindkraftverk:

Askersunds kommun: 39

Degerfors: 2

Hallsberg: 6

Hällefors: 0

Karlskoga: 2

Kumla: 3

Laxå kommun: 15

Lekeberg: 20

Lindesberg: 3

Ljusnarsberg: 0

Nora: 16

Örebro: 30

Inte heller på länsstyrelsen finns en samlad bild. De har bara intressen i de riktigt höga verken, över 150 meter eller om det är vindkraftsparker på fler än sju verk över 120 meter.

Bara de högsta är intressantaAv alla planerade vindmöllor är det egentligen bara de planerade vindkraftparkerna i trakten av Zinkgruvan i Askersunds kommun och i Kilsbergen i Lekeberg som är intressanta för länsstyrelsen ur miljösynpunkt.

– I båda fallen avvaktar vi kommunernas svar, säger Peter Ekelund på länsstyrelsens avdelning för miljöskydd.

Samtidigt pågår en revidering av vilka områden som är av riksintresse för vindkraftens utbyggnad. I takt med den tekniska utvecklingen blir allt fler områden intressanta att exploatera ur vindkraftssynpunkt. Örebro län väntas bli intressantare nu än i tidigare inventeringar i och med att kartläggning av vindar på högre höjd blir intressantare i takt med bättre teknik och möjligheterna att bygga högre verk.

Vid en miljöprövning är beräknat buller och skugga viktiga att se om de uppfyller riktlinjerna. Men även påverkan på naturintressen, skyddsvärda arter och kulturhistoria har betydelse, precis som landskapsbilden.

Mer läsning

Annons