Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 länsbor åtalasi dopninghärvan

Närmare 100 personer misstänks ha sålt dopingpreparat i en omfattande härva. 15 av dem kommer från Örebro län.

Annons
Här är delar av beslaget Örebropolisen gjorde förra året. I hela landet beslagtogs så mycket dopningsmedel att polisen fått problem både med lagring och transporter.

Åtalet väcktes i Sundsvalls tingsrätt på tisdagen. Det var i december förra året som ett 40-tal personer i landet greps. Örebro anses vara en av huvudorterna för härvan, och 15 av de åtalade kommer från länet. Bland dem finns två män som driver en butik. Där ska en av huvudmännen ha hämtat ut pengar i falskt namn.

Enligt åklagaren fungerade butiken som en sambandscentral under nära ett år, fram till december 2009. Butiken samarbetade med Posten och hit kom 141 rekommenderade försändelser med pengar i. Totalt rörde det sig om 352 500 kronor.

Breven förvarades i affären och löstes ut av en av huvudfigurerna i härvan, en 30-årig man från Karlstad. Försändelserna var inte adresserade till honom utan till en 29-årig man från länet. 29-åringen var medveten om detta och fungerade som så kallad målvakt åt Karlstadbon.

Efter att polisen slagit till mot affären kom ytterligare 16 försändelser dit med sammanlagt 52 230 kronor i.

Enligt åklagaren visste butiksägarna om att pengarna i breven kom från brott. Männen åtalas nu för grovt penninghäleri.

Den 29-årige målvakten åtalas för samma brott, men även för grovt dopningsbrott. Han tog bland annat emot 600 sprutor som han förmedlade vidare till Karlstadbon.

En del av sina pengar ska Karlstadbon ha förvarat i ett bankfack som en Örebrokvinna hade. Vid en husrannsakan fann polisen 269 500 kronor som tillhörde 30-åringen.

Även kvinnan åtalas för grovt penninghäleri.

En 24-årig man på en mindre ort i länet fungerade som lagerhållare, packare och distributör av dopningsmedlen. Via 30-åringen fick han runt 450 ordrar från intresserade köpare i Sverige. I vadderade kuvert skickade han varorna till köparna.

24-åringen tjänade 39 000 kronor på sin verksamhet. Han har erkänt sig skyldig till grovt dopningsbrott.

En 25-årig örebroare har också spelat en viktig roll. Enligt åklagaren tog han emot flera försändelser från utlandet. De innehöll 1 400 sprutor och en stor mängd dopningsmedel.

I en av försändelserna hittades ampullerna insmugglade i hårddiskar till datorer.

25-åringen ska också ha löst ut ett 100-tal rekommenderade brev med sammanlagt 250 000 kronor i. Pengarna lämnade han över till Karlstadbon.

Ungefär 100 personer är misstänktai den riksomfattande härvan, och på tisdagen åtalades nära 70 av dem.

- Alla har på olika sätt varit engagerade i grossistledet. Ett tiotal av de här personerna bedöms vara hjärnorna och huvudmännen i verksamheten, sade chefsåklagare Marina Amonsson till TT.

Polisen har däremot inte inte lyckats gripa mannen som misstänks vara huvudman. Han är nu internationellt efterlyst och tros leva i Serbien.

- Mannen skötte om verksamheten i Spanien och Portugal där dopningspreparat som importerats från Kina behandlades och paketerades om för vidare transport till olika adressater i Sverige, säger Marina Amonsson till TT.

Att utredningen har sköts av polisen i Sundsvall beror på att härvan fick sin början vid en kontroll av en försändelse med två personer i Sundsvall som mottagare. Försändelsen kontrollerades av tullen på Arlanda och innehöll dopningspreparat.

Rättegången mot de närmare hundra personer som åtalades på tisdagen startar den 1 november i Sundsvalls tingsrätt. Rättegångar mot över tusen personer som misstänks ha köpt dopingpreparat kommer att hållas i flera tingsrätter senare.

Mer läsning

Annons