Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 män i länetmisstänks för sexköp

Det är främst på internet män tar kontakter inför sexköp i Örebro län.Under förra året blev 18 män i länet misstänkta för sexköp, en betydande ökning från 2009.

Annons
Med hjälp av datorn tar männen kontakt med kvinnorna de vill köpa sex av.

– Att kontakter knyts på nätet vet vi. Men vi misstänker också kontakter i organiserad form på vissa krogar, säger kriminalinspektör Per Andreasson, vid Örebropolisen.

Han arbetar med spaning på internet både när det gäller sexköp och annan brottslighet.

Enligt polisen är det omkring tio kvinnor i länet som regelbundet säljer sex. Att sälja är inte olagligt däremot att köpa.

– Många tycker det är märkligt att inte försäljningen är olaglig. Men avsikten med lagen är att komma åt ett utnyttjande av kvinnor.

I Sverige förekommer också sexhandel organiserad av andra, ibland från utlandet. Ofta finns inslag av våld, hot, utpressning, penningtvätt och annat.

Det är inte ovanligt att kvinnor misshandlas både av kunder och hallickar. En stor undersökning som Rikspolisstyrelsen gjort visar på flera webbplatser där kvinnor bjuds ut för prostitution i Sverige. Kontakter tas exempelvis från USA, Ryssland, Tyskland och Holland.

Kvinnor som utnyttjas kommer ofta från Lettland, Thailand, Polen, Rumänien, Ryssland och Estland.

Förra året blev 18 män i Örebro län ertappade med sexköp. Ofta slutar det med ett strafföreläggande utfärdat av åklagare. Men det finns också härvor där köp av sexuella tjänster gått till omfattande åtal.

Per Andreasson säger att vissa av kvinnorna går in och ut i sexförsäljningen, ofta är de är under 20 år.

– Unga kvinnor som av olika skäl ska skaffa pengar och utnyttjas på det här sättet.

Själva köpen sker ofta på hotell eller i lägenheter. Det förekommer organiserad försäljning där kvinnor åker mellan olika städer, exempelvis Borås, Linköping, Norrköping, Göteborg, Örebro och Västerås.

– Det har funnits en sida på internet med kontakter att ta vid sexköp. Där har bland annat kvinnor från Örebro län förekommit. Men den har nyligen stängts ner eftersom en man, i Stockholm, som stått bakom sidan nu polisutreds för koppleri.

En del av dem som annonserar byter sidor ofta.

– Det händer också att köpare annonserar på nätet men är ovanligt.

Även om mycket av polisens spaningsarbete sker på nätet finns andra vägar. Tips är inte ovanliga, ibland från taxichaufförer och hotellpersonal som sett sådant som kan ha samband med sexköp.

Rikspolisstyrelsen har satsat på att utbilda poliser över hela landet i hur de bäst kan avslöja sexhandel. I Örebro har länspolismästare Kalle Wallin gett polisen direktiv att vara mycket vaksam på eventuell sexhandel. Det arbetet ingår som en del i samarbetet polisen i Örebro har med Värmland och Dalarna och har bidragit till flera avslöjanden.

Mer läsning

Annons