Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 meter sjukresakostar 125 kronor

Barbro Jansson ser USÖ genom fönstret hemma. Men taxiresan på knappt 500 meter kostar ändå 125 kronor.

Annons
Barbro Jansson bor precis bredvid USÖ. Men hon kan inte längre gå till sjukhuset och taxiresan tur-och-retur kostar 250 kronor.

Örebro läns landstings nya regler säger att den ska kosta 125 kronor.

–Det var en kalldusch och min första tanke var att det här kan inte vara rätt, säger Barbro.

Barbro Jansson var på väg hem efter ett vårddygn på USÖ i torsdags när fick en chock. Sjukresan var kort, bara från L-huset till hemmet på Järnvägsgatan och hon hade precis satt sig i taxin när chauffören berättade att resan skulle kosta 125 kronor. Allt enligt landstingets nya regler om enhetstaxa på sjukresor.

Barbro Jansson trodde först att något var fel.

Sedan blev hon förbannad.

–Det finns saker som man inte kan tolerera. De flesta gamla viker sig och är tacksamma för all hjälp de kan få. Men det här retar min till förbannelse, säger hon.

Barbro sitter i fönstret på matsalen på äldreboendet där hon och maken bor. Utanför fönstret rusar trafiken fram och bortom den stora parkeringen syns USÖ:s stora byggnader.

Nära men ändå för långt ifrån för att promenera.

–Min rullator var hemma och utan den är det omöjligt för mig att gå. Och nu när det är så mycket snö måste man vara tyngdlyftare för att lyfta rullatorn över snövallarna, säger Barbro.

Klen tröst

Den nya enhetstaxan innebär att många pensionärer kommer att nå upp till maxtaxan på 1 400 kronor snabbt. Men Barbro Jansson menar att det är en klen tröst.

–Visst, du kommer snabbt upp i maxtaxan men jag accepterar inte sättet som de har gjort det här. Du ska först betala 900 kronor för läkarbesök, 1 800 kronor för medicin och nu 1 400 kronor för taxiresor. Många gamla och handikappade kommer inte upp till mer än fem tusen kronor i pension i månaden. Vad gör man då?, frågar hon.

Har du någon hälsning till de politiker som har fattat det här beslutet?

–Jag tycker att de ska ta sig en funderare. De flesta har äldre i sin familj och det kanske är dags för politikerna att ta en titt ute i verkligheten.

Sjukresor

När du reser till sjukvården eller till tandvården kan du få ersättning för vad resan kostar.

Du åker gratis med kollektivtrafiken men åker du taxi så måste du ha ett intyg om att du behöver göra det.

Du får intyget av din vårdgivare. Sedan årsskiftet kostar det 125 enkel resa.

Om du har rätt till färdtjänst så gäller de gamla reglerna som ger dig rätten att åka taxi till sjukvården.

Taxin kostar mellan 38 och 115 kronor för enkel resa, beroende på avstånd.

När du har betalat 1 400 kronor i egenavgift på mindre än ett år, så åker du gratis tills ett år har gått, räknat från första resan. Spara dina kvitton.

Källa: orebroll.se

Mer läsning

Annons