Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

93-åring blåste släkten på miljontestamente 

Den 93-åriga kvinnan hade ”gottat sig” innan hon skrev under testamentet som gjorde att hennes åtta miljoner kronor inte tillföll släktingarna. Vittnesmålet om detta var viktigt när Örebro tingsrätt avslog begäran om ogiltigförklaring av testamentet.

Annons

Förutom detta beslutade tingsrätten att kvinnans släktingar ska betala rättegångskostnader på 100 000 kronor till arvingarna efter den man hon testamenterat alla sina tillgångar till. Tingsrätten konstaterar att den 62-årige mannen, som under kvinnans sista levnadsår hjälpte henne med diverse arbete, i vissa avseenden betett sig märkligt.

Han ska bland

annat ha hävdat att han var ensamstående trots att han var sammanboende med en kvinna samt vägrat berätta för släktingarna på vilket vårdhem 93-åringen vårdades i livets slutskede. Tingsrätten menar i domen att omständigheterna är besvärande men inte tillräckliga för att döma till släktingarnas fördel.

Kvinnan avled i

slutet av april 2012. Hon hade inga egna barn, men två systrar och syskonbarn. I samband med bodelningen dök det oväntade testamentet, daterat 9 maj 2011, upp. Ett testamente som slog fast att släktingarna blev helt lottlösa, medan tillgångar värda minst åtta miljoner kronor gick till 62-åringen. Mannen avled kort därefter, och hans barn blev rättmätiga arvtagare.

Men kvinnans släktingar nöjde sig inte med utgången – i en stämningsansökan begärde de att tingsrätten skulle ogiltigförklara testamentet. Främsta skälet var att testamentet ska ha upprättats ”under inflytande av psykisk störning”.

Under tingsrättens utredning har en stor mängd personer förhörts. Bland annat gäller det syskon till kvinnan och barn till mannen, men också de som medverkade då testamentet upprättades.

I förhören framkommer

att kvinnan fram till början av 2012 bodde och tog hand om sig själv. Hon ska också ha uttalat att släkten inte var värd att ärva henne eftersom de inte uppträdde som om de vore släkt. Ett vittne berättar om att kvinnan ”gottat sig” åt att hon gjorde släkten arvlös. Vittnesuppgifterna sammantagna gör att tingsrätten bedömer att kvinnan inte varit under inflytande av psykisk störning då testamentet upprättades. Önskan i testamentet ska därför gälla.

Mer läsning

Annons