Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AF lokalt känner inte till IS-rekrytering

Etableringslotsarna för nyanlända ska ha lockat till sig IS-rekryterare, enligt Expressen. Arbetsförmedlingens chef i Örebro känner inte till att det ska ha skett här.

Annons

På en presskonferens på fredagen meddelade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att systemet med etableringslotsar avskaffas.

– Vi ser så många och djupa problem i systemet att vi inte kan garantera kvalitet och säkerhet, säger Mikael Sjöberg till TT.

En etableringslots hjälper nyanlända människor i Sverige att lättare komma in i samhället. Lotsen hjälper till med praktiska saker som inte har med arbetssökandet att göra. Det kan röra sig om att fylla i blanketter för barnomsorg eller bostad. Det rör sig om tre timmar i månaden per person.

Systemet med etableringslotsar påstås ha lockat till sig många oseriösa och rent kriminella organisationer. Detta är också varför Arbetsförmedlingen avvecklar systemet. Men myndigheten poängterar att inte alla entreprenörer som är etableringslotsar är oseriösa.

Enligt Expressen ska Arbersförmedlingen ha upptäckt att det förekommit "rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer till olika våldsbenägna stridande grupper" och det ska då vara frågan om Islamiska staten.

Är det något ni märkt av i Örebro?

– Nej, det är inget som jag har hört talas om, säger Sari Harju, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro. 

I Örebro län finns just nu drygt 1 200 personer som har beslut om stöd av etableringslots. Tanken är att de beslut om etableringslots som finns ska avslutas om tre månader. De beslut som tar slut innan dess förlängs inte.

Mer läsning

Annons