Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsidé: miljöbrott

Bordeller och svartklubbar blir allt färre. I stället satsar den organiserade brottsligheten på miljöbrott och människohandel.

Annons

– Det är en effektiv kapitalism som man kan tjäna väldigt mycket pengar på, säger forskaren Lars Korsell.

Polisen startade i september förra året nio aktionsgrupper med sammanlagt 200 poliser som jobbar med att bekämpa den organiserade brottsligheten. Tillsammans har de sett till att 40 personer dömts till sammanlagt drygt 100 års fängelse. En av grupperna finns i Örebro län och där jobbar ett 20-tal poliser.

– De har varit bra i farten och fått flera dömda för sitt agerande, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson, som anser att knarkhandel är det största problemet i länet.

– Förutom narkotikan genererar cigarettsmuggling och handel med svartsprit väldigt stora vinster.

Men den organiserade brottsligheten kommer ständigt på nya sätt att tjäna pengar. I Ekobrottsmyndighetens senaste rapport framgår att det allt oftare är ligor som ligger bakom miljöbrott.

– Det är internationellt väl känt att organiserad brottslighet är involverad i avfallshantering och riskavfall, säger Lars Korsell, forskare på Brottsförebyggande rådet.

– Det finns ligor som hjälper företag att bli av med riskavfall, kemikalier och elektronikskrot som kostar mycket pengar att dumpa. I dagens mer kontrollerade samhälle skeppar man det ofta till fattigare länder i tredje världen.

Enligt Lars Korsell förekommer även människohandel för sexuella ändamål och organiserat svartarbete i Örebro.

– Då menar jag inte grannen som anlitar en snickare utan företag som tjänar miljonbelopp på att hyra ut svart arbetskraft.

Skatteverket räknar med att staten årligen går miste om 66 miljarder kronor på grund av svartarbete. Pia Bergman, rikssamordnare på Skatteverket, tror att majoriteten av de förlorade skattepengarna hamnar hos organiserade brottslingar.

– Det finns jättemycket pengar att tjäna och Skatte-verket behöver få andra verktyg för att bekämpa brottsligheten. Det räcker att den svarta sektorn växer till 10-15 procent för att vi ska få korruption och då ruckar vi på hela vår demokrati, säger hon.

Allt fler gäng bildas i landet, och i Örebro finns sedan ett par år tillbaka Bandidos. Men bara för att gängen blivit fler betyder det inte att den organiserade brottsligheten ökat.

– Det har blivit en väldig felsyn som får skyllas på polis, politiker och viss del medier. Man sätter stor vikt vid gäng med märken på ryggen, men de syns ofta mer än den egentliga kriminalitet som de svarar för. Eftersom polisen har gängen under uppsikt har de naturligtvis svårt att vara stora på till exempel narkotika. Det finns mer diskreta aktörer som är större och viktigare, säger Lars Korsell.

I och med att gränserna blivit öppnare har människohandeln ökat. Däremot har svarta spelklubbar blivit färre och bordellverksamheten är av mindre omfattning än för 25-30 år sedan.

– Jag tror att människohandel och människosmuggling kan öka ytterligare. Det finns ett stort sug för människor från krigshärdar att lämna det livet. Människohandel med sexuella ändamål får mest uppmärksamhet, men män som utnyttjas för arbetskraftsexploatering som diskare och städare hör man inte mycket om.

Mer läsning

Annons