Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ajabaja enligt na.se:s läsare

Ut med julmusiken och boka dina julaftonsgäster redan på sommaren - helt okej. Men banne den som tar hem för mycket julklappspapper från affären. Här är läsarnas egna åsikter kring jul.

Annons

Under de senaste dagarna har na.se:s läsare svarat på webbfrågor kring vad som är okej och inte i juletid. Denna högtid fylld av förväntan och oskrivna regler. Även om na-läsarna gärna står för tradition skulle man generellt sett skulle man kunna säga att de har överseende med julöverträdelser på etikettfronten. Till exempel tyckte bara 117 personer (20 %) mot 454 personer (80%) att man var tvungen att behålla oönskade julklappar.

Ingen julbordsmat

En översvallande majoritet tycker inte alls att man måste smaka på allt från julbordet och inte heller måste man spela endast julmusik på julafton.

Däremot tycker 610 personer (64%) mot 349 personer (36%) att man ska låta bli att ta hem extra julklappspapper från butikerna. Men man är desto mer förlåtande om någon börjar nalla på det undre lagret i Alladinasken.

Boka gäster

Att dessutom boka sina julaftonsgäster redan på hösten är okej enligt na.se:s läsare, men att ta in granen för tidigt är det desto mer dramatik kring. 394 personer (44%) kan gå med på att man får ta in granen mer än några dagar innan jul, men 495 personer (56%) hävdar bestämt motsatsen.

Men na.se:s läsare tycks framför allt ha hittat ”av-knappen” på det dåliga samvetet och hela 5540 personer (81%) tycker att det är helt okej att bara slappa på jul.

Mer läsning

Annons