Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare: Djurrättsaktivister grävde upp gravstenar

Fem djurrättsaktivister misstänks för omfattande brottslighet riktat mot minkuppfödare. De misstänks bland annat för att grävt upp familjegravstenar och hotat personer.

Annons

Det är ett omfattande åtal som åklagaren har valt att väcka mot de fem djurrättsaktivisterna där två är hemmahörande i Örebro, en i Kumla och två i Västra Götaland. Det finns hela 22 åtalspunkter i åtalet. Allra mest aktiv har en 24-årig man från Örebro och en 22-årig kvinna från Kumla varit, enligt åtalet. Duon åtalas för 18 av de 22 punkterna i åtalet. Och det är allvarliga brott som de misstänks för:

* Natten mot den 28 februari 2013 ska de enligt åklagaren ha åkt hem till en person utanför Hjo. De kastade två yxor mot bostadshuset, varav en gick igenom ett fönster och in i huset. På yxorna stod texten ”första varningen” och ”inga fler minkfarmer.

* Natten mellan den 13 och 14 maj ska de bägge länsborna tillsammans med en 32-årig man ha grävt upp en familjegrav på en kyrkogård i Södertälje. På platsen placerade de sedan en sten på vilken de själva målat dit hotfull text riktad mot en lantbrukare i Västergötland.

* Natten mot den 8 juni 2013 hävdar åklagaren att de bägge anlade en brand hos en annan lantbrukare i Västergötland.

Förutom det inkluderar åtalet punkter som olaga hot, brott mot griftefrid, olaga tvång och ofredande. Länsborna samt ytterligare en inblandad sitter häktade.

Mer läsning

Annons