Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuttelefon för rovdjurshändelser öppnas efter lagändring

Nu öppnar Länsstyrelsen en rovdjurstelefon, dit allmänheten kan ringa dygnet runt om akuta rovdjurshändelser.
– Huvudanledningen är att regeringen har ändrat jaktlagstiftningen, säger Per Wedholm på Länsstyrelsen i Örebro.

Annons
Från och med måndag kan allmänheten ringa in till Länsstyrelsens rovdjurstelefon. Men det gäller bara akuta händelser där rovdjur är inblandade.

Från och med nästa vecka kan alla i Örebro län ringa till Länsstyrelsens rovdjursstelefon. Enligt Per Wedholm som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Örebro finns det två anledningar.

– Dels för att bespara samhället kostnader för polisutryckningar och svåra åklagarutredningar, och dels för att djurägare ska få det lättare att försvara sina djur, säger Per Wedholm.

Tanken med rovdjurstelefonen är att allmänheten ska kunna rapportera om till exempel rovdjursattacker mot tamdjur. Om ett rovdjur angriper ett tamdjur och skjuts av en tamdjursägare ska detta också rapporteras via rovdjurstelefonen. Den första juli ändras jaktförordningen vilket innebär att sådana händelser ska rapporteras till Länsstyrelsen istället för polisen.

– Det är nödvändigt att ha en jourtelefon på grund av ändringen i jaktlagstiftningen. Men det har tidigare funnits ett behov av en tydligare kanal in till Länsstyrelsen till exempel vid rovdjursangrepp, vilket nu underlättas av rovdjurstelefonen, säger Per Wedholm.

Det är regeringen som har genomfört ändringen av jaktförordningen för att ge skydd åt tamdjur och ge stöd till de djurägare som råkat ur för rovdjursangrepp.

– Vid rovdjursangrepp åker vi ut och gör en besiktning och först vid tveksamheter om brott begåtts kopplas polisen in, säger Per Wedholm.

Att djurägare försvarar sina tamdjur är inte något som är vanligt. Under tio år har bara tre fall i Örebro län rapporterats. På måndag nästa vecka öppnar rovdjurstelefonen och telefonnumret dit är 019-19 35 40.

Mer läsning

Annons